В Україні створили чатбот, який буде допомагати виявляти тролів у Facebook

В Україні створили чатбот, який буде допомагати виявляти тролів у Facebook

13:08,
13 Серпня 2020
2042

В Україні створили чатбот, який буде допомагати виявляти тролів у Facebook

13:08,
13 Серпня 2020
2042
В Україні створили чатбот, який буде допомагати виявляти тролів у Facebook
В Україні створили чатбот, який буде допомагати виявляти тролів у Facebook
Автори:
Ініціатива TrollessUA покликана виявляти та блокувати тролів в українському сегменті Facebook.

Громадська організація «Інтерньюз-Україна» за підтримки USAID  запустила чатбот TrollessUA, який допоможе перевірити, чи є підозрілий акаунт тролем і додати його до бази, яка потім передається адміністрації Facebook. Про це повідомляється на сайті ГО.

Раніше базу тролів наповнювали волонтери, що пройшли онлайн-курс із виявлення тролів. Тепер додавати тролів до бази зможуть користувачі Facebook за допомогою чатботу. 

Ініціатива TrollessUA покликана виявляти та блокувати тролів в українському сегменті Facebook. 

Чатбот зможе:

  • перевірити профіль на фейковість і сказати користувачу, чи занесений акаунт до бази тролів;
  • якщо користувач захоче повідомити про троля, чатбот запитає в нього про ознаки фейковості: несправжні фото, підозрілих друзів, використання мови ненависті тощо;
  • якщо користувач захоче повідомити про профіль, який був доданий до бази тролів помилково, чат-бот також запитає в нього про докази.

Підозрілі акаунти, про які користувачі повідомлять за допомогою чатботу, будуть перевірені експертами проєкту та занесені в спеціальну базу, яка потім передається у службу підтримки Facebook.

Нагадаємо, у червні 2019 року в Києві відбулась презентація молдовського проєкту Trolless. Ідея виявлення інтернет-тролів зародилася ще у 2015 році. Проте більш предметно реалізувати її вийшло, коли проєкт переміг у хакатоні «Fifth Power» роком пізніше.

У липні 2019 року громадська організація «Інтерньюз-Україна» запустила проєкт TrollessUA. Його мета - виявлення та блокування підозрілих профілів в українському фейсбуці, які активно коментують, використовуючи мову ненависті, маніпулюють категорією «патріот» та масово поширюють фейки.  Для боротьби з такими тролями ГО вирішила залучати волонтерів. Їх називають кіберельфами. Лише за два місяці 180 волонтерів проєкту TrollessUA виявили понад 1000 тролів. 

Фальшиві облікові записи розподіляють за трьома категоріями: підозрілий користувач, ймовірно троль і точно троль. Сюди не потрапляють акаунти, які ведуться за допомогою автоматизованих систем — близько 95 % з них Facebook розпізнає успішно сама. Основна увага приділена тролям — фейковим облікові записи, які ведуть люди.

Фото: internews.ua

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду