Проти Facebook подали антимонопольний позов. Вимагають продати Instagram та WhatsApp

Проти Facebook подали антимонопольний позов. Вимагають продати Instagram та WhatsApp

10:37,
10 Грудня 2020
2372

Проти Facebook подали антимонопольний позов. Вимагають продати Instagram та WhatsApp

10:37,
10 Грудня 2020
2372
Проти Facebook подали антимонопольний позов. Вимагають продати Instagram та WhatsApp
Проти Facebook подали антимонопольний позов. Вимагають продати Instagram та WhatsApp
Автори:
На думку антимонопольного регулятора США, Facebook «незаконно підтримує особисту монополію на соціальні мережі».

Федеральна торгова комісія США (Federal Trade Commission, FTC) подала антимонопольний позов проти Facebook. Регулятори попросили суд зобов'язати Facebook продати Instagram і WhatsApp, а в майбутньому запитувати схвалення подібних угод. До позову FTC приєдналися прокурори 46 штатів і прокурори округу Колумбія і Гуаму, повідомляється на сайті FTC.

На думку регулятора, Facebook «незаконно підтримує особисту монополію на соціальні мережі», багато років дотримуючись «систематичної стратегії», що включає придбання «перспективних конкурентів».

FTC більше року розслідувала угоди з купівлі Instagram і WhatsApp, щоб встановити, чи були вони поглинанням потенційних конкурентів. Свого часу FTC сама схвалила обидві угоди, але за законом вона має право переглянути ці рішення і звернутися до суду, щоб їх скасувати.

Тому у позові FTC просить суд в тому числі зобов'язати Facebook продати Instagram і WhatsApp, а в майбутньому запитувати схвалення угод, подібних покупці цих сервісів.

Про необхідність примусового дроблення Facebook ще влітку говорили в американському Конгресі. Антимонопольне розслідування тривало понад 16 місяців. У своєму звіті розслідувачі закликають розділити технічних гігантів, які вони будуть визнані монополіями.

Самі конгресмени прийшли до висновку, що Facebook є монополістом в секторі онлайн-реклами й на ринку соцмереж. У США соцмережа займає 60,5% ринку за кількістю користувачів.

Особливі претензії викликала покупка компанією Instagram (за $ 1 млрд) у 2012 році. Конгресмени допустили, що це був спосіб усунути небезпечного конкурента, а не врятувати перспективний стартап.

FTC не сподобалася і покупка WhatsApp в 2014 році. У позові стверджується, що до 2012 року месенджер вже був очевидним лідером у своїй категорії і компанія Цукерберга купила його (за $19 млрд) для нейтралізації конкуренції в майбутньому.

У Facebook назвали позов FTC переглядом історії і «просто неправильною роботою антимонопольного відомства». У цій заяві віцепрезидент і головний юрисконсульт компанії Дженніфер Ньюстед зазначила, що користувачі «вибирають наші продукти не тому, що змушені, а тому, що ми робимо їх життя краще».

Мрк Цукерберг в публікації на внутрішній платформі запевнив підлеглих, що антимонопольні претензії не вплинуть на робочий процес. Самі позови він назвав просто кроком в процесі, який може затягнутися на роки.

Як повідомляє видання The Bell, швидше за все, процес затягнеться на багато років і навіть в разі примусового поділу компаній користувачі в перший час навряд чи щось помітять. Однак в довгостроковій перспективі поділ може піде на користь користувачам і тим, хто використовує соцмережі в бізнесі. Вступивши в нормальну конкуренцію, платформи будуть змушені пропонувати вигідніші умови.

Нагадаємо, Міністерство юстиції США подало антимонопольний позов проти компанії Google. У рамках розгляду позову Мін'юст доводитиме, що Google використовує домінуюче становище на ринку, щоб захистити свою монополію серед пошукових систем.

Це перший антимонопольний позов подібного масштабу до компанії. До позову федерального уряду приєдналися 11 штатів. 
Позов до Google готувався більше року. Чиновники з Мін’юсту порівнюють суд з історичним процесом телефонної монополії AT&T, за підсумками якого компанія була розділена на 9 частин.

Фото: Pixabay

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду