П'ять причин видалити Telegram зі свого смартфону назавжди — VICE

П'ять причин видалити Telegram зі свого смартфону назавжди — VICE

10:55,
12 Січня 2021
7908

П'ять причин видалити Telegram зі свого смартфону назавжди — VICE

10:55,
12 Січня 2021
7908
П'ять причин видалити Telegram зі свого смартфону назавжди — VICE
П'ять причин видалити Telegram зі свого смартфону назавжди — VICE
Автори:
Про перехід на Telegram заговорили після того, як WhatsApp оголосив, що збирає нові дані користувачів.

У західному світі вирують дискусії, на який месенджер варто перейти після того, як WhatsApp оголосив, що збирає нові дані користувачів. Частина людей почала схилятися до Telegram. Цей застосунок позиціонує себе як кращу альтернативу WhatsApp та іншим месенджерам. Видання Texty.org.ua з посиланням на VICE наводить п'ять причин, чому Telegram не може стати альтернативою WhatsApp.

Наскрізне шифрування не є автоматичним

Наскрізне шифрування гарантує, що прочитати повідомлення може виключно відправник і отримувач, а інші люди, які можуть перехоплювати дані, побачать їх лише як безглуздий набір символів. WhatsApp автоматично пропонує таке шифрування з 2016 року – а Telegram ні.

Чати на Telegram шифруються, лише якщо ви особисто активуєте "таємний чат" для кожного конкретного контакту. Але якщо хтось з-поза вашого списку контактів напише вам і, скажімо, спитає, чи не продаєте ви траву – ваш чат більше не в безпеці, навіть якщо ви активували опцію для всіх, кого знаєте. Групи та канали Telegram також не шифруються за замовчанням.

Telegram має доступ до ваших контактів і метаданих

Перш ніж відправити будь-кому повідомлення в Telegram, ви маєте надати програмі доступ до вашого списку контактів – точнісінько так само, як і WhatsApp.

Все це дає програмі змогу збирати дані людей, які навіть не підписувалися на використання послуг. Інші програми, як-от Signal, знайшли спосіб збирати ці дані, анонімізуючи їх. Натомість Telegram навіть не відповів на запитання, чому він не застосовує подібний метод.

Так само як і WhatsApp, Telegram також збирає метадані – включно з вашою айпі-адресою та типом пристрою – та зберігає ці дані до року. Адреси ай-пі можна використати для ідентифікації людини та навіть її пересування у просторі.

Telegram толерує нацистів і конспірологів

Багато ультраправих екстремістів і груп, що сповідують теорії змови, перебралися на Telegram після того, як їх викинули з Facebook, Instagram та Youtube. Нині платформа Telegram є базою для німецьких заперечувальників Covid-19, які часто перетинаються з прихильниками екстремістських ідеологій, як-от з антисемітами та прихильниками теорії змови Qanon. Раніше розслідування також показало, як на Telegram вільно циркулює неонацистська музика.

Групи та канали не є безпечними

Групи та канали в Telegram доволі зручні для мобілізації великих натовпів. Вони можуть містити сотні й тисячі акаунтів, мають велику місткість хмарного сховища для відео й аудіо та дають напіванонімність користувачам. Саме тому Telegram використовували активісти великих протестних рухів, як-от у Гонконгу та Білорусі, – любить нагадувати нам Дуров.

Telegram непрозорий

Усупереч неодноразово заявленій відданості демократичним цінностям і свободі слова, Telegram не відповів на жодне з поставлених запитань. Команда Vice контактувала з компанією у лютому й потім у серпні 2020 року – й тоді також не дістала відповідей на запитання (щодо попередніх розслідувань).

Висновок: кидайте Telegram

Telegram користується успіхом як гібрид між застосунком для листування та соціальною мережею, але він всього-на-всього не є вдалим вибором, якщо вам потрібне надійне та безпечне спілкування. Наприклад, програми Signal, Threema та Wire кращі – хоча жодна з них не є досконалою.

Нагадаємо, месенджер WhatsApp передаватиме персональні дані користувачів компанії Facebook. Користувачі мають погодитись на нову угоду до 8 лютого, інакше месенджер у них не працюватиме.

Фото: Pixabay

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Denis
00:40 / 13.01.2021
1 Наскрізне шифрування не є автоматичним ➡️ Звісно, воно легко вмикається про що повідомляє піктограма замочку. 2 Telegram має доступ до ваших контактів і метаданих ➡️ Лише якщо надати йому доступ. Доступ запитується повідомленням на весь екран. В любий момент доступ можна вимкнути, але краще не вмикати взагалі. 3. Telegram толерує нацистів і конспірологів ➡️ Брехня, групи в яких закликають до насильства, поширюють ДП і т.д випилюються миттєво. Кого вони не випилюють - це групи в яких ведуться дискусії. Це не подобається медіагігантам США враховуючи як вони цензурують всіх хто має відмінну від них думку (почитай про Parler) 4. Групи та канали не є безпечними ➡️Теж брехня, читай вище. 5. Telegram непрозорий ➡️ Це називається таємниця переписки і свобода слова, відміняють їх лише тирани і корпорації.
Arthur
22:45 / 12.01.2021
Видно, что кому-то поперёк горла стал Телеграм, поэтому и стали мочить
VLAD
14:40 / 12.01.2021
Telegram это самый удобный/быстрый и безопансный мессенджер для общения. Посмотрим вброс от MediaSapiens : 1. Наскрізне шифрування не є автоматичним данные передаются по TLS , что уже включает end-to-end шифрование. Ключи шифрования есть только у Телеграм. Это и стало причиной конфликта Дурова и ФСБ. 2. Telegram має доступ до ваших контактів і метаданих Любая программа (на айфоне) спрашивает этот доступ. Можете его отключить. 3. Telegram толерує нацистів і конспірологів Присутствие идейно-неправомерных элементов и незвозможность с ними бороться внешними средствами - еще одна причина верить ТГ. Кстати, в ТГ работает внутренняя модерация таких групп. Пример: группы ИГИЛ. 4. Групи та канали не є безпечними Дают пример небезопасности, но по сути говорят что люди используют ТГ в организации протестов. Так выходит наоборот - это же безопасно для людей ???? 5. Telegram непрозорий Жалются что их ноунейм журналистам не ответили. Ну а Вы заслужили, чтобы вам ответили ???? ?
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду