Мін'юст США подав антимонопольний позов проти Google. Що далі чекає компанію?

Мін'юст США подав антимонопольний позов проти Google. Що далі чекає компанію?

13:24,
21 Жовтня 2020
1808

Мін'юст США подав антимонопольний позов проти Google. Що далі чекає компанію?

13:24,
21 Жовтня 2020
1808
Мін'юст США подав антимонопольний позов проти Google. Що далі чекає компанію?
Мін'юст США подав антимонопольний позов проти Google. Що далі чекає компанію?
Автори:
Видання The Wall Street Journal уже назвало позов найбільшою антимонопольною справою в США за 20 років.

Міністерство юстиції США подало антимонопольний позов проти компанії Google. У рамках розгляду позову Мін'юст доводитиме, що Google використовує домінуюче становище на ринку, щоб захистити свою монополію серед пошукових систем, повідомляє «Голос Америки».

Це перший антимонопольний позов подібного масштабу до компанії. До позову федерального уряду приєдналися 11 штатів. 

Позов до Google готувався більше року. Чиновники з Мін’юсту порівнюють суд з історичним процесом телефонної монополії AT&T, за підсумками якого компанія була розділена на 9 частин.

У позові йдеться, що Google підтримував свій монопольний статус за рахунок укладання угод про надання виняткових прав. Наприклад, компанія укладала договори з виробниками техніки, вимагаючи, щоб пошук Google був встановлений на їх пристроях. Видалити сервіси Google зі смартфона або комп'ютера часто неможливо. Зокрема, в позові йдеться про співпрацю Google і Apple, яка зробила пошуковик Google практично єдиним, вбудованим в браузер Safari.

Також в позові зазначається, що Google контролює за допомогою виняткових прав близько 90% всіх пошукових запитів в США. А від рекламодавців компанія отримує $40 млрд на рік.

«Обмежений доступ конкурентів до трафіку означає, що американським споживачам в переважній більшості доступна реклама, яку пропонує їм Google», - зазначається у повідомленні.

Водночас у самому позові не зазначені потенційні санкції, які позивачі вимагатимуть накласти на Google. Однак старший радник Мін'юсту Райан Шорз виключає поділу компанії. Від Google, за його словами, зажадають відмовитися від усієї діяльності, яка шкодить конкуренції.

Видання The Wall Street Journal назвало позов найбільшою антимонопольною справою в США за 20 років. У 1998 році позов подали проти Microsoft,  але компанія Білла Гейтса дивом уникла поділу.

Антимонопольний позов до Google - рідкісна і важлива подія, зазначив заступник міністра юстиції Джеф Розен. За його словами, якщо технологічному гіганту не перешкодити зараз, то на ринку може будь-коли виникнути «наступний Google», тому що чинний монополіст не дає розвиватися конкурентам.

Тим часом акції Alphabet, материнської компанії Google, після новин про позов позові не лише не впали, але і виросли майже на 2%.

Ринок уже давно врахував перспективу подачі позову, розгляд займе роки, а найрадикальніших заходів на кшталт примусового поділу компанії позивачі поки не зажадали. Однак підсумкове рішення визначить регулювання цифрових сервісів у всьому світі на десятиліття.

Нагадаємо, міністерство юстиції та прокуратура США можуть змусити компанію Google продати браузер Chrome і частину свого рекламного бізнесу. Браузер звинувачують в неконкурентній поведінці. Критики Google стверджують, що гігант використовує свій доступ до веб-історій користувачів для підтримки власного рекламного бізнесу.

Фото: Unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду