Viber запустив функцію онлайн платежів у чатботах. Як вона працюватиме?

Viber запустив функцію онлайн платежів у чатботах. Як вона працюватиме?

12:29,
19 Листопада 2020
1801

Viber запустив функцію онлайн платежів у чатботах. Як вона працюватиме?

12:29,
19 Листопада 2020
1801
Viber запустив функцію онлайн платежів у чатботах. Як вона працюватиме?
Viber запустив функцію онлайн платежів у чатботах. Як вона працюватиме?
Новий сервіс поки доступний лише в Україні. У 2021 році Viber планує поступово запускати його і в інших країнах.

Наприкінці жовтня компанія Viber заявила про запуск  нової функції Chatbot Payments. Тепер користувачі месенджера зможуть використовувати платформу для купівлі товарів та послуг та їх оплати. Партнером компанії Rakuten Viber при запуску нової функції є компанії Google.

Чому обрали Україну?

Сервіс спершу буде доступний тільки в Україні, а з 2021 році Viber планує поступово запускати його і в інших країнах. 

«Ми обрали Україну для запуску нової функції, адже тут додаток Viber є майже на кожному смартфоні. Лише за минулий рік українці відправили у Viber 11млрд повідомлень. Крім того, з 26 тисяч чатботів, які зараз є у Viber, 20% були розроблені в Україні. До того ж, ми маємо багато зустрічних пропозицій від бізнесу щодо розробки чатботів», - пояснює директор з глобального розвитку компанії Rakuten Viber Анна Знаменська.

Вона відмітила, що зараз месенджери - це вже не лише платформи для спілкування. Вони рухаються у двох головних напрямках:

  1. месенджери стають медіа, звідки користувачі можуть дізнаватись новини;

  2. месенджери також стають сервісами, де користувачі можуть отримувати різноманітні послуги. Це переважно послуги у сфері доставки, освіти, транспорту, оплати комунальних послуг тощо.

За даними Анни Знаменської, у 2019 році ринок чатботів, які роблять доступними отримання різних послуг у месенджері, оцінювали в $2,6 млрд. За прогнозами видання Business Insider, до 2024 він зросте до $9,4 млрд. 

Як це працюватиме?

Щоб скористатись послугою, необхідно, щоб банк користувача  підтримував Viber Chatbot Payments. Після цього необхідно прив’язати кредитну або дебетову карту до електронного гаманця мобільного телефона. Одразу після цього функція оплати стане доступною у всіх ботах з блакитною відміткою. 

Компанії можуть розпочати продавати власні товари та послуги та обробляти вхідні платежі, підключившись до постачальника платіжних послуг, який підтримує дану опцію, створити власний чат-бот у Viber і дозволити проводити з його допомогою оплату. 

Зараз Viber співпрацює з двома провайдерами платіжних послуг - LiqPay від ПриватБанку та Portmone та кількома довіреними компаніями-розробниками чат-ботів, серед яких Corezoid, Pipe та Chatbots.studio.

Топ-менеджер компанії Rakuten Viber Момчил Еленков відмітив, що в месенджері вже зараз є чатботи, які дозволяють користувачам оплачувати послуги та товари онлайн. Серед них — чат-бот YASNO, за допомогою якого можна оплачувати рахунки за електроенергію, чат-бот RailwayBot, в якому користувачі можуть купувати квитки на поїзди, чат-бот Portmone, де можна поповнювати мобільний рахунок, та навіть оплатити купівлю медичних тестів в чат-боті Synevo. 

«Усі платежі відбуваються за допомогою технології ApplePay та GooglePay. Вони прості і надійні, а також доступні для усіх користувачів, чиї смартфони підтримують функцію NFC. Для цього ми використовуємо пряму інтеграцію, вся інформація йде через Google. Месенджер не отримує доступу до конфіденційної інформації, тому це безпечно», - відмітив Еленков.

Що далі?

У планах компанії Rakuten Viber - нарощувати кількість партнерів. У першу чергу йдеться про платіжні сервіси. Зараз Viber веде переговори з кількома такими компаніями. Як повідомили в компанії, Viber планує охопити усі місцеві послуги, які доступні в Україні.

Також у планах Rakuten Viber - поширення послуги на нових ринках. В першу чергу мова йде про Росію, де теж месенджер встановлений на багатьох смартфонах, і про країни Азії.

Фото: Viber

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду