Очільники Twitter, Google і Facebook взяли участь у слуханнях Сенату щодо цензури в інтернеті

Очільники Twitter, Google і Facebook взяли участь у слуханнях Сенату щодо цензури в інтернеті

11:36,
29 Жовтня 2020
2091

Очільники Twitter, Google і Facebook взяли участь у слуханнях Сенату щодо цензури в інтернеті

11:36,
29 Жовтня 2020
2091
Очільники Twitter, Google і Facebook взяли участь у слуханнях Сенату щодо цензури в інтернеті
Очільники Twitter, Google і Facebook взяли участь у слуханнях Сенату щодо цензури в інтернеті
Автори:
Дискусія точилась довкола статті 230 закону 1996 року, яка захищає соціальні мережі від кримінального переслідування за контент.

28 жовтня у Сенаті відбулися слухання щодо права інтернет-компаній обмежувати доступ до контенту, який вони вважають дискримінаційним чи непристойним, а також щодо відповідальності компаній за контент, який розміщують користувачі. У засіданні взяли участь глава Facebook Марк Цукерберг, глава Twitter Джек Дорсі та глава Google Сундар Пічаї, повідомляє Reuters.

Дискусія точилась довкола статті 230 закону 1996 року про пристойність у сфері комунікації. Вона захищає соціальні мережі від кримінального переслідування за контент, опублікований користувачами. Соцмережі в ньому розглядалися як «майданчики», а не творці контенту. Експерти називають це положення «26 слів, які створили інтернет».

Чинна редакція статті 230 не влаштовує ані республіканців, ані демократів. Перші хочуть покласти на компанії більше відповідальності за управління контентом і цензуру на своїх платформах. Водночас демократи прагнуть ввести відповідальність компаній за поширення дезінформації та політичної реклами, що вводить в оману.

Під час слухань республіканці звинуватили корпорації у вибірковій цензурі проти консерваторів. Одним із найактивніших критиків Twitter був сенатор-республіканець Тед Круз. Його розлютило, що соціальна мережа блокувала поширення статті видання New York Post про листування сина Джона Байдена.

«Хто, чорт забирай, обрав вас і доручив вам вирішувати, що дозволено повідомляти ЗМІ і що дозволено чути американському народу?» — запитав він Джека Дорсі. 

У свою чергу, керівники IT-гігантів заявляють заявили, що 230-а стаття має ключове значення для свободи слова в інтернеті, і її скасування змусить людей переглянути принципи спілкування в мережі. Однак також вони погодилися з тим, що компанії мають нести відповідальність за контент, якщо самі є видавцями.

Президент США під час засідання написав у своєму Twitter, що в США немає свободи слова, існує тиск, а також фейкові новини.

«За останні два тижні стало відомо так багато про те, наскільки корумповані наші ЗМІ, а тепер і високі технології, які, можливо, навіть гірші. Скасувати розділ 230», — закликав він.

Нагадаємо, 28 травня президент США Дональд Трамп підписав указ, який дозволить подавати в суд на соціальні мережі. Свої дії він аргументував тим, що хоче захистити свободу слова від «однієї найбільших загроз в історії США». 

Указ Трампа фактично спрямований на те, аби чинити тиск на регуляторів, включаючи Федеральну комісію з комунікацій і Федеральну торговельну комісію, аби там розробили нові правила.

Там ознайомилися з документом і кажуть, що в ньому соціальні мережі також обвинувачують у «використанні непослідовних, ірраціональних та необґрунтованих виправдань з метою цензури або іншого покарання щодо висловлювань американців». І окремо Google – за те, що компанія допомагає китайському уряду стежити за своїми громадянами, Twitter – за поширення китайської пропаганди, і Facebook – за отримування прибутків від китайської реклами.

Фото: Pixabay

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду