Львівська студія Skeiron оцифрувала масові поховання біля Ізюма

Львівська студія Skeiron оцифрувала масові поховання біля Ізюма

17:00,
11 Вересня 2024
1348

Львівська студія Skeiron оцифрувала масові поховання біля Ізюма

17:00,
11 Вересня 2024
1348
Львівська студія Skeiron оцифрувала масові поховання біля Ізюма
Львівська студія Skeiron оцифрувала масові поховання біля Ізюма
Команда долучилася до процесу фіксації наслідків російських воєнних злочинів на Харківщині.

Львівська студія Skeiron оцифрувала місця злочинів російських воєнних на Харківщині — масові поховання біля Ізюма і зруйноване село Кам’янка, та представила їх у 3D-моделях. Проєкт реалізували за ініціативи й фінансування американського фонду Говарда Баффета, повідомила команда Skeiron на своїй фейсбук-сторінці.

Фахівці оцифрували масові поховання в сосновому лісі поблизу Ізюма, де були виявлені тіла 449 людей. Також у цифрових моделях відтворили відділок поліції, де росіяни катували місцевих жителів та українських військових. На цифрових копіях можна побачити вигляд будівлі ззовні, центральний вхід, коридори й камери, де утримували людей.

Команда Skeiron також зафіксувала вулиці й уцілілі будівлі під час роботи в майже зруйнованому селі Кам’янка Ізюмського району та за допомогою дрона зробила аерофотознімки.

«Масові поховання під Ізюмом, поліцейський відділок в Ізюмі, де катували людей, і село Кам’янка, яке майже повністю стерто з лиця землі — є важливими свідченнями жахів, пережитих під час російської окупації. Ці місця символізують біль, страждання та непоправні втрати, що пережили люди внаслідок російської агресії», — акцентували у Skeiron.

Фахівці вважають, що проєкт матиме важливе значення для збереження історичної пам’яті.

«Точні цифрові копії допоможуть історикам, археологам та дослідникам глибше зрозуміти ці події та вшанувати пам'ять жертв», —  зазначили у Skeiron.

Додамо, масове поховання біля Ізюма виявили 15 вересня 2022 року після звільнення значної частини Харківської області від російських військ. Під час ексгумації знайшли 447 тіл: 414 цивільних (194 чоловіки, 215 жінок, 5 дітей), 22 військовослужбовців та 11 тіл, чию стать не вдалося встановити. У більшості випадків причина загибелі — насильницька смерть, а в 30 тіл були явні сліди катувань.

Могили розташовані серед дерев і відзначені дерев’яними хрестами з номерами на них. Серед похованих переважно були цивільні, іноді діти, а також принаймні 17 солдатів ЗСУ. Більшість загиблих померли від артилерійського вогню, мін та авіаударів. Тіла також мали сліди катувань, зокрема мотузки на шиї, зв’язані руки, поламані кінцівки та вогнепальні поранення, а в декількох чоловіків були ампутовані геніталії.

Читайте також:

Фото: відділок поліції в Ізюмі, де росіяни катували місцевих жителів / скриншот відео Skeiron

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду