Українська інсталяція на фестивалі Burning Man: «I'm Fine»

Українська інсталяція на фестивалі Burning Man: «I'm Fine»

12:05,
26 Серпня 2024
4256

Українська інсталяція на фестивалі Burning Man: «I'm Fine»

12:05,
26 Серпня 2024
4256
Українська інсталяція на фестивалі Burning Man: «I'm Fine»
Українська інсталяція на фестивалі Burning Man: «I'm Fine»
Робота демонструє світу стійкість українців проти російської збройної агресії, яка постійно завдає руйнувань в Україні.

Медіапроєкт Ukrainian Witness презентує інсталяцію «I'm Fine», створену для фестивалю сучасного мистецтва Burning Man 2024, який щорічно проводять у пустелі Блек-Рок в американському штаті Невада. Її створили художник Олексій Сай та засновник медіапроєкту Віталій Дейнега.

Інсталяція завдовжки 32 метри та 7 метрів заввишки створена з реальних артефактів війни, зібраних на деокупованих територіях: прострілені дорожні знаки, сонячні панелі, супутникові антени, знищені знаки з назвами міст, розбиті паркани. Робота демонструє світу наслідки збройної агресії, яка призвела до руйнування понад 2024 культурних установ, з яких 334 повністю знищені та не підлягають реконструкції. Художник сподівається, що завдяки масштабам інсталяції люди зможуть відчути весь масштаб людських історій, що стоять за цими знаками.

Інсталяція «I'm Fine» медіапроєкту Ukrainian Witness 

«Скульптура реальна, так само, як і війна. Я хочу, щоб аудиторія відчула себе ближчою до народу України, який постраждав, і зрозуміла, що ми боремося за власну культуру, за нашу ідентичність. Коли відвідувачі фестивалю будуть стояти поруч зі скульптурою, будуть фізично торкатися потрощених матеріалів, кульових отворів, уламків, то вони зможуть відчути масштаб і вплив війни — і це наша реальність», — сказав Олексій Сай.

Керівник проєкту Віталій Дейнега розповів про перші враження від огляду інсталяції відвідувачами фестивалю.

«Люди стоять і дивляться. Іноді дуже довго. Сміливіші торкаються гострих країв. Багато хто плаче. Здається, наша ідея спрацювала і її почують тут десятки тисяч людей. Наша абсолютно неадекватна життєва ситуація стала для нас нормою, ми навчились бути сильними і святкувати життя навіть за цих обставин. Ми все менше реагуємо на ракети і смерть, горе і надзусилля, які доводиться докладати, щоби просто не зʼїхати з глузду від страхів війни і від почуття провини за те, що робиш недостатньо, написав Віталій Дейнега Ми правда “в нормі”, просто наша норма страшніша за нічні жахіття. Але ми живемо, боремося і навіть намагаємось іноді радіти. Ми "в порядку". Ми навіть готові щиро запитати у світу “а як справи у вас?”».

Диджей Tapolsky, український військовий, планує підтримати презентацію скульптури «I'm Fine» авторським диджей-сетом, у якому поєднано голоси українців, які відповідають на питання «Як ти?». Відповіді на часте питання в музичній формі дають змогу слухачам стати більш емпатичними до стану українців.

Люди, які оглядатимуть інсталяцію, зможуть долучитися до підтримки в соцмережах. Організатори пропонують поширювати сториз в інстаграмі з зображеннями інсталяції, шаблонами та реакціями з гештегами на підтримку проєкту. 

Фото: інсталяція «I'm Fine» медіапроєкту Ukrainian Witness на фестивалі Burning Man 2024 / Олексій Репік

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Тамара
23:35 / 27.08.2024
Перша табличка - ХЕРСОН, плачу тут, в Україні
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду