У Львові створять 3D-моделі давніх писанок

У Львові створять 3D-моделі давніх писанок

16:00,
20 Серпня 2024
415

У Львові створять 3D-моделі давніх писанок

16:00,
20 Серпня 2024
415
У Львові створять 3D-моделі давніх писанок
У Львові створять 3D-моделі давніх писанок
На сайті проєкту презентують онлайн цифрові моделі писанок із дванадцяти етнографічних регіонів України.

У львівському Музеї етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України за підтримки Українського культурного фонду оцифровують автентичні писанки кінця ХІХ — початку XX ст. У межах проєкту створять 3D-моделі писанок з різних регіонів України, повідомила пресслужба УКФ.

Ідеться про цифрові моделі писанок із 12 етнографічних регіонів України: Бойківщини, Буковини, Волині, Галичини, Гуцульщини, Лемківщини, Надсяння, Поділля, Покуття, Полісся, Середнього Подніпровʼя та Холмщини.

Найдавніші писанки в колекції музею походять з Гуцульщини й датуються 1890 роком та з Волині — 1894 роком, уточнили в музеї.

«Досі до цих експонатів мали доступ лише дослідники та музейні працівники. Українська писанка має як унікальні риси, так і спільні з іншими європейськими витворами народного мистецтва. Та про її походження сьогодні відомо не так багато, адже її матеріал крихкий, як і наша реальність. Тому для оцифрування ми обрали найдавніші — ті, що зберігають автентичні розписи й тисячолітню традицію, хоча й переживають уже третю велику війну», — додали творці проєкту.

Оцифровані українські писанки невдовзі з’являться на сайті проєкту, де розмістять 250 пам’яток та 50 3D-моделей.

Фото: «Українська писанка» /  Музей етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду