34% опитаних громадян свідомо зменшили споживання новин, — «Kantar Україна»

34% опитаних громадян свідомо зменшили споживання новин, — «Kantar Україна»

10:10,
24 Липня 2024
1210

34% опитаних громадян свідомо зменшили споживання новин, — «Kantar Україна»

10:10,
24 Липня 2024
1210
34% опитаних громадян свідомо зменшили споживання новин, — «Kantar Україна»
34% опитаних громадян свідомо зменшили споживання новин, — «Kantar Україна»
Зменшення перебування онлайн та перегляду телебачення істотно знизило увагу до рекламної інформації серед українців.

34% опитаних громадян свідомо зменшили споживання новин. 54% мотивують це бажанням зменшити негатив, 34% — недовірою до отримуваної інформації, а 17% — браком часу. Про це свідчать результати липневого опитування, проведеного «Kantar Україна» про причини падіння уваги до реклами та брендів.

20% респондентів повідомили, що стали рідше читати новини. Молодь у віці 18–29 років частіше за опитаних загалом стверджує, що вони рідше дивляться інформаційні відео на тему новин, політики та економіки: 28% проти 21% серед опитаних загалом.

Дослідження засвідчило падіння споживання інформації онлайн та перегляду телебачення.

За даними липневого опитування Kantar, 28% респондентів свідомо зменшують своє перебування онлайн. Серед основних причин цього: бажання зменшити негатив — 39%, нестача часу — 34%, перенасиченість рекламою — 18%. До того ж, іще 18% опитаних зазначили, що не довіряють інформації, яку отримують в інтернеті.

У порівнянні з минулим роком відбулося падіння перегляду телебачення. У липні 2023 року 47% респондентів, які мали телевізор вдома, дивилися його щодня. Тепер цей показник становить 40%. Також збільшилася частка тих, хто не дивиться телебачення взагалі, — 23% у липні 2024 року проти 15% у липні 2023-го.

54% опитаних українців свідомо зменшили перегляд реклами. Основними причинами є: перенасиченість рекламою — 41%, незацікавленість — 38%, недовіра до рекламних повідомлень — 19%. 20% респондентів зазначили, що просто не мають часу на перегляд реклами. Ще 15% заявили, що зменшують перегляд реклами через бажання зменшити негатив.

Водночас опитування засвідчило зростання негативного ставлення до рекламної інформації в газетах, на телебаченні та радіо. У липні 2024 року понад половина опитаних вказали, що не подобається або зовсім не подобається така інформація: 56% у 2024-му проти 50% у 2023-му, ще 22% — байдуже (16% у 2023-му). Подобається рекламна інформація у згаданих медіаформатах лише 12% опитаним проти 22% минулого липня.

Пошук інформації про бренди й товари також зазнав змін: 30% респондентів стали рідше шукати таку інформацію, а 35% рідше стежать за брендами й виробниками. Також третина опитаних зазначила, що вони стали рідше купувати товари загалом.

«Відбувається зниження онлайн-активності та зацікавленості українців брендами, що характерно для періодів рецесії та економічної нестабільності. Серед причин можуть бути погіршення фінансового стану та складний емоційний стан українців. Додатковим чинником, який впливає на поведінку споживачів, може бути відключення світла, що обмежує доступ до інтернету та медіа. Тому зараз виробникам, брендам, рекламі стало як ніколи важко прорватися до споживача, увійти в його ментальний простір та закріпитися там», — прокоментувала керівниця відділу експертизи в «Kantar Україна» Світлана Середа.

Онлайн-опитуванням охоплено квотну за статтю, віком, типом населеного пункту та регіоном вибірку в 1 тис. осіб, сформовану з чоловіків та жінок віком 18–55 років. Участь в опитуванні взяли респонденти з усіх регіонів, за винятком окупованих територій та зони бойових дій.

Фото: з відкритих джерел

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Не споживаю
12:26 / 24.07.2024
Йде війна, а так звані журналісти ловлять хайпи на всьому, на чужому горі, на трагедіях, на смертях. їх цікавлять тільки дебілоїдні заголовки типу "а вот что праізашло", тільки кліки і лайки. Провів коротке розслідування лишень однієї теми. Немає жодного серйозного матеріалу про ту саму мобілізацію та нові правила - тільки хайп, тільки маніпуляції, абсолютна безвідповідальність, неінформативність, повна юридична безграмотність. ЗМІ досі думають, що вони для розваг, а не для точного, чіткого інформування в умовах війни. Які к єб..м астрологічні прогнози!? Споживати усе це лайно не має сенсу і шкідливо. Події з фронту теж дивні. Розповідають про наші успіхи, але щодня втрачаємо по кілька населених пунктів Донеччини і Харківщини, про таке говорять сухо, а той не говорять. Більд розповів про великі проблеми на фронті. А у нас розповідають тільки про бпла, що впало в полі в ахтубінскє. Жодних повідомлень про фінансові розтрати місцевого самоврядування на плитку, бордюри і майданчики. Якщо кого й обпльовують - то тільки по сигналу фас, тих, кого треба, тих, хто там десь конкурує чи претендує конкурувати після війни. Нашим тиловим розважально-дегенеративним змі вже не довіряють. І далі ставатиме тільки гірше. Або війна стосується всього нашого життя, і на фронті, і в тилу, або ми так не зчуємося, як станеться катастрофа.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду