NYT представив сотню найважливіших книжок ХХІ століття

NYT представив сотню найважливіших книжок ХХІ століття

20:30,
15 Липня 2024
1979

NYT представив сотню найважливіших книжок ХХІ століття

20:30,
15 Липня 2024
1979
NYT представив сотню найважливіших книжок ХХІ століття
NYT представив сотню найважливіших книжок ХХІ століття
Рейтинг склали на основі опитування понад 500 літераторів, критиків та книголюбів у США.

The New York Times Book Review на вихідних оприлюднило рейтинг зі ста найважливіших книжок ХХІ століття, виданих або перекладених англійською мовою, сформований на основі опитувань понад 500 літераторів, критиків, книголюбів у США, повідомив The New York Times.

«Багатьом із нас приємно озиратися назад і підводити підсумки свого читацького життя, тому ми тут, у The New York Times Book Review, вирішили відзначити перші 25 років цього століття амбітним проєктом: зробити перший крок у визначенні найважливіших, впливових книг епохиМи надіслали опитування сотням літературних корифеїв, попросивши їх назвати 10 найкращих книг, виданих після 1 січня 2000 року», — сказано у повідомленні.

Серед літературних корифеїв, які надіслали свої відповіді: Стівен, Бонні Гармус, Клаудія Ренкін, Джеймс Паттерсон, Сара Джессіка Паркер, Карл Уве Кнаусгаард, Елін Гілдербранд, Томас Чаттертон Вільямс, Роксан Гей, Марлон Джеймс, Сара Маклін, Мін Джин Лі, Джонатан Летем і Дженна Буш Хагер.

ТОП-10 виглядає наступним чином:

  • №1 — «Моя неймовірна подруга»

Книга італійської письменниці Елени Ферранте у перекладі американки Енн Голдштейн, видана у 2021 році.

Обкладинка книги «Моя неймовірна подруга»

Книга «Моя неймовірна подруга», перша із циклу «Неаполітанські романи» Ферранте, закріпилася як один із головних прикладів так званої автофікції, категорії, яка домінувала в літературі 21 століття. Читати цей безкомпромісний, незабутній роман — так само, як їздити на велосипеді по гравію: це одночасно рухатися по піску, слизько, нервово, все разом, зазначили укладачі рейтингу

  • №2 — «Тепло інших сонць: епічна історія великого американського переселення»

Книга американської журналістки та письменниці Ізабель Вілкерсон, опублікована у 2010 році.

Обкладинка книги «Тепло інших сонць: епічна історія великого американського переселення»

Це — найбільш важлива та читабельна книга з історії на сьогодні, що розповідає про міграцію афроамериканців у період з 1915 по 1970 роки з американського півдня на північ та захід, розкриває історії людей, які постраждали від сегрегаційних законів Джима Кроу, та спростовує низку міфів.

«Вілкерсон поєднує історії окремих чоловіків і жінок з майстерним розумінням загальної картини та великою кількістю літературної витонченості. "Тепло інших сонць" читається як роман. Вона несеться на читача, як локомотив», — повідомили у NYT.

  • №3 — «Вовчий зал»

Третя книга із трилогії «Дзеркало і світло» американської письменниці Гіларі Ментел, опублікована у 2009 році.

Книга «Вовчий зал»

«У «Вовчому залі» Ментел представляє історичну особу Томаса Кромвеля — яскраву, невблаганну, сліпучу, переслідувану пам’яттю, надзвичайно живу людину, якою він мав бути. Вона використала його як об’єктив, щоб показати нам епоху, коли він жив, величезну, заплутану павутину влади, грошей, любові та потреб — аж до моменту, коли павук захопив його», — повідомили у NYT.

  • №4 — «Відомий світ»

Роман американського письменника Едварда Пола Джонса, видана у 2003 році.

Обкладинка книги «Відомий світ»

У романі Джонс розповідає про чорношкірого фермера та чоботаря, який раніше був рабом, на ім’я Генрі Таунсенд.

«Джонс — впевнений оповідач, і в "Відомому світі" ця впевненість зачаровує. Це великий роман, який рухається спритно, і надовго залишається з читачем», зазначено у рейтинзі.

  • №5 — «Виправлення»

Роман Джонатана Франзена, опублікований у 2001 році.

Обкладинка книги «Виправлення»

«Зі своїм сатиричним поглядом на психічне здоров’я, самовдосконалення та миттєве задоволення історія Францена про розпад сім’ї є такою ж уїдливою і цікавою сьогодні, як і коли вона була опублікована на межі тисячоліть. — зазначили у NYT — Роман спритно перескакує від оповіді про головну героїню до персонажів, і симпатії читача переходять так само. У романі, який так уважно ставиться до людських недоліків, як цей, незмінною заслугою Францена є те, що його щира прихильність до всіх персонажів просвічується».

  • №6 — «2666»

Роман чилійського автора Роберто Боланьо, у перекладі Наташи Віннер, опублікований у США у 2008 році.

Обкладинка книги «2666»

Гарячий, запаморочливий роман Боланьо на 900 сторінок, викликає до життя цілий світ, керований рівними частинами нудьгою та найглибшим жахох. Книга, опублікована посмертно, поділена на п’ять нещільно пов’язаних між собою розділів, які розповідають про персонажів, яких з різних причин приваблює вигадане мексиканське місто Санта-Тереза: групу вчених, одержимого непояснюваним романіста, хитрого професора філософії, закоханого офіцера поліції та американського репортера, який розслідує серійні вбивства жінок.

  • №7 — «Підземна залізниця»

Книга авторства Колсона Уайтхеда, видана у 2016 році.

Обкладинка книги «Підземна залізниця»

Уайтхед викриває правду про рабство так, як мало хто у художній чи науковій літературі міг. Зображення Вайтхедом людської мотивації, взаємодії та емоційного діапазону вражають своєю складністю. Тут жорстокість проникає до глибини душі, а вразливість розтікається океаном. Хоробрість і надія просвічують головну героїню Кору із Джорджії, яка готується до втечі, повідомили укладачі рейтинга.

  • №8 — «Аустерліц»

Книга авторства німецького письменника Вінфріда Георга Зебальда у перекладі Антеї Белл, виданому у США у 2001 році.

Обкладинка книги «Аустерліц»

«В.Г. Зебальд помер через кілька тижнів після публікації свого останнього роману у віці 57 років від вроджено вади серця. Ця лебедина пісня є дивовижно елегантною конструкцією, заснованої на пам’яті та русі.

У книзі викладені дискурсивні, мрійливі спогади, головного героя, прізвище якого – одноголосне з назвою паризького вокзалу – Жака Аустерліца. Під час війни, він малим загубився на залізниці у Празі, й потім його виховували люди, яких його родина ніколи не знала, в Уельсі», повідомили у NYT.

  • №9 — «Ніколи не відпускай мене»

Роман британського письменника японського походження Кадзуо Ішіґуро 2005 року.

Обкладинка книги «Ніколи не відпускай мене»

«Книга розповідає про дорослішання Кетті, Рут і Томмі, які навчаються в елітній англійській школі. Як і в більшості найкращих антиутопічних фантастик, сила "Ніколи не відпускай мене" зворушувати та тривожити виникає через стійкість людського тепла в холодному всесвіті — і в його здатності змусити нас побачити себе крізь це дзеркало. ..В основі цієї чудової книжки лежить не соціальна сатира, а глибоке співчуття», повідомили укладачі рейтингу.

  • №10 — «Гілеад»

Роман Мерилін Робінсон, опублікований у 2004 році.

Обкладинка книги «Гілеад»

«Перша частина тетралогії, за якою йдуть «Дім», «Ліла» та «Джек», отримала назву від вигаданого міста в Айові, де живуть сім’ї Боутонів і Еймс. А також з цитати із Книги Єремії: "Хіба немає бальзаму в Ґілеаді?". — зазначили у NYT — Оповідь у романі веде головний герой Джон Еймс, літній служитель конгрегаціоналістської церкви, який нещодавно одружився та став батьком.

Книга є оспівуванням тихої порядності життя маленького протестанського містечка 1950-их, а водночас критично показує як запальний протестантизм за століття перетворився у самовдоволення».

Ознайомитися з повним рейтингом можна за посиланням. Додамо, авторка телеграм-каналу «Алінарія про книжки» виклала перелік тих книг із рейтингу, які видані в українському перекладі.

Фото: ілюстративне / The New York Times

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду