Російський офіцер через фейсбук запускає ІПСО у Франції, — InformNapalm

Російський офіцер через фейсбук запускає ІПСО у Франції, — InformNapalm

11:40,
8 Липня 2024
820

Російський офіцер через фейсбук запускає ІПСО у Франції, — InformNapalm

11:40,
8 Липня 2024
820
Російський офіцер через фейсбук запускає ІПСО у Франції, — InformNapalm
Російський офіцер через фейсбук запускає ІПСО у Франції, — InformNapalm
Завдяки зламу російської системи моніторингу інфопростору «Катюша» восени 2023 року українські хакери отримали доступ до листувань низки офіцерів департамент інформаційних комунікацій МО РФ.

Українські хакери команди «Кібер Спротив» у листопаді 2023 року отримали несанкціонований доступ до російської системи моніторингу інфопростору «Катюша», якою керує департамент інформаційних комунікацій МО РФ. Хакери також змогли отримали доступ до поштових листувань деяких російських офіцерів цього департаменту, повідомила міжнародна спільнота «InformNapalm».

«Пошти деяких російських офіцерів департаменту інформаційних комунікацій МО РФ перебували під контролем хакерів понад шість місяців, і це сприяло не тільки збору розвідувальних даних, а і проведенню ряду успішних спецоперацій тактичного рівня із введенням в оману військового керівництва ЗС РФ. Деталі деяких операцій будуть розкриті згодом. А сьогодні ми ексклюзивно публікуємо дані одного з російських офіцерів цього департаменту, історія якого нам здається доволі показовою», — сказано в повідомленні.

В InformNapalm представили відомості про 28-річного російського офіцера зі згадуваного департаменту, мешканця Москви Александра Денисовича Разроєва, в тому числі його адресу та номер мобільного телефона.

Російський офіцер, працівник департаменту інформаційних комунікацій МО РФ / InformNapalm

Судячи з отриманих фото документів, Разроєв із відзнакою закінчив Московський кадетський корпус поліції, а потім МДТУ імені Баумана за фахом «журналістика» і став професійним військовим пропагандистом.

Також цікаво, що він їздив до Чехії (його фото геолоковані у Празі), добре знає англійську (є лист про реєстрацію на складання тестів) і був призначений на напрямок міжнародної інформації.

На одній із його фотографій можна побачити зустріч між російськими та азербайджанськими офіцерами. Судячи з портрету президента Алієва на стіні, це могло відбуватися або в самому Азербайджані, або в одній із дипломатичних установ цієї країни.

Алєксандр Разроєв відповідає за моніторинг ЗМІ за темою так званої «СВО». Крім того, важливою частиною його обов’язків є відправка темників для російських та закордонних журналістів про те, як правильно розповідати про «успіхи» російської армії на фронті.

Відправляє він інформацію і своїм колегам по департаменту, але, судячи зі скриншоту, його там не дуже поважають.

Його співрозмовник — полковник Олег Миколаєвич Юшков, служить у департаменті інформації та масових комунікацій МО РФ, начальник служби інформації та зв’язків із громадськістю. Дані про нього розміщені на «Миротворці».

Департамент інфокомунікацій МО РФ через фейсбук проводив інформаційні спецоперації у Франції.

Попри офіційні заборони для військовослужбовців МО РФ у Разроєва є активний акаунт у фейсбуку, яким він користувався за допомогою різних сервісів VPN та анонімайзерів (є листи про реєстрацію).

Сторінка Олександра Разроєва у фейсбуку / InformNapalm

До його акаунту у фейсбуку підключений рекламний кабінет, із якого неодноразово запускались рекламні публікації іноземними мовами. Наприклад, він звітував про таргетовану на французьку аудиторію рекламу інтерв’ю з відомим російським пропагандистом Петром Толстим про те, що «французькі солдати будуть повертатися з війни в Україні в трунах» (архів).

Дата публікації інтерв’ю та реклами збігаються з інформаційною операцією РФ у Франції — розміщенням трун із французьким триколором у Парижі. Це було своєрідною російською «відповіддю» на заяви Макрона про можливу відправку французьких військових інструкторів до України. Інші публікації, які стояли на рекламі, також виступають проти президента Франції Макрона і критикують військову допомогу Україні, що повністю відповідає наративам російської дезінформації та пропаганди в Європі.

Деякі статті напередодні виборів до Європарламенту закликали голосувати за політичну силу Марін Ле Пен, давньої прихильниці Путіна.

Фото: ілюстративне / InformNapalm

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду