Головний хірург США закликав додавати попередження про шкоду для здоров'я у додатках соцмереж

Головний хірург США закликав додавати попередження про шкоду для здоров'я у додатках соцмереж

09:48,
24 Червня 2024
1091

Головний хірург США закликав додавати попередження про шкоду для здоров'я у додатках соцмереж

09:48,
24 Червня 2024
1091
Головний хірург США закликав додавати попередження про шкоду для здоров'я у додатках соцмереж
Головний хірург США закликав додавати попередження про шкоду для здоров'я у додатках соцмереж
Доктор Вівек Мурті заявив, що проблема вимагає нагальних дій.

Головний посадовець США у сфері громадського здоров'я закликав розміщувати попереджувальні написи в додатках соціальних мереж, щоб повідомити користувачам, особливо батькам підлітків, що платформи можуть завдати шкоди психічному здоров’ю молоді. Про це в колонці, опублікованій у The New York Times, пише головний хірург Вівек Мурті, передає «Голос Америки».

«Криза психічного здоров’я серед молоді є надзвичайною ситуацією — і соціальні мережі стали важливим фактором, — написав Мурті. — Підлітки, які проводять понад три години на день у соціальних мережах, стикаються з подвійним ризиком виникнення симптомів тривоги та депресії, а особи цієї вікової групи в середньому проводять в соцмережах в середньому 4,8 години станом на літо 2023 року. Крім того, майже половина підлітків кажуть, що соціальні мережі змушують їх почуватися гірше щодо свого тіла».

Мурті стверджує, що знак «головний лікар попереджає» слід розмістити в програмах соціальних мереж, подібно до того, як позначають алкогольні напої та тютюнові вироби. 

Незважаючи на те, що Мурті очолює Уповноважений корпус служби охорони здоров’я США, він не має повноважень вимагати від компаній розмістити такі попередження. Таку вимогу має затвердити Конгрес.

У своїй колонці Мурті навів минулі переваги попереджувальних етикеток, які, за його словами, «регулярно нагадували б батькам і підліткам, що соціальні медіа не є безпечними. Дослідження тютюнового ринку свідчать, що попереджувальні етикетки можуть підвищити обізнаність і змінити поведінку».

Головний лікар стверджує, що додатки соціальних медіа створені так, щоб викликати звикання, використовуючи push-сповіщення, автоматичне відтворення відео та можливість прокручувати, здавалося б, нескінченний потік публікацій, щоб утримувати увагу користувача на платформі.

Хоча він не назвав жодних конкретних програм, описані ним характеристики є загальними для більшості основних платформ, включаючи тікток, інстаграм та X.

Мурті визнав, що лише попереджувальних написів недостатньо, щоб усунути «шкоду» соціальних мереж. Він закликав платформи бути більш прозорими щодо того, як вони працюють, школи — обмежити доступ учнів до смартфонів протягом навчального дня, а батьків —бути пильними щодо обмеження доступу молодших підлітків до соціальних мереж.

«Моральним випробуванням будь-якого суспільства є те, наскільки добре воно захищає своїх дітей, — написав Мурті. — У нас є досвід, ресурси та інструменти, щоб зробити соціальні мережі безпечними для наших дітей. Настав час бути готовими до дій. Йдеться про добробут наших дітей».

Заклик Мурті розміщувати попереджувальні написи є ще одним голосом на підтримку дедалі ширшого руху, який стверджує, що технології смартфонів, і особливо соціальні мережі, становлять унікальну небезпеку для молоді.

Читайте також: 

Фото: AP

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду