На фестивалі Docudays презентують оновлений портал «Архів війни»

На фестивалі Docudays презентують оновлений портал «Архів війни»

19:01,
27 Травня 2024
798

На фестивалі Docudays презентують оновлений портал «Архів війни»

19:01,
27 Травня 2024
798
На фестивалі Docudays презентують оновлений портал «Архів війни»
На фестивалі Docudays презентують оновлений портал «Архів війни»
На основі інтерв'ю з очевидцями російських воєнних злочинів створили документальний фільм «Свідки. Полон вбиває».

2 червня проєкт «Архів війни» проведе презентацію «Що можна робити із архівними матеріалами про війну вже зараз?». Подія відбудеться в Києві у кінотеатрі «Жовтень», повідомили організатори.

Портал «Архів війни»

На події відбудеться презентація порталу «Архів війни» та його можливостей. «Архів війни» — спільний проєкт громадських організацій Docudays та Infosoup. Це ініціатива зі збору та документування свідчень очевидців про злочини російських військових після початку повномасштабного вторгнення в Україну. На порталі вже викладено 750 інтерв’ю зі свідками.

«Ми збираємо різні види медіаматеріалів: відео, фото, аудіо, документи, щоденники та записуємо інтерв’ю з очевидцями повномасштабного вторгнення та свідками російських воєнних злочинів, – розповіла MediaSapiens комунікаційниця проєкту “Архів війни” Марія Глазунова. — На презентації ми хочемо розповісти про дворічну роботу над архівом: як ми перейшли від зберігання медіаматеріалів у папках на гугл-диску до прописаної розгалуженої системи онлайн-архіву. Розповімо, як розробили цю платформу, як вона захищена, та про інструменти для роботи з архівними матеріалами».

Презентація «Що можна робити із архівними матеріалами про війну вже зараз?»

За словами Марії Глазунової, зокрема йдеться про інструмент, що відстежує першоджерело публікації матеріалу, та Linse — інструмент для перевірки походження фото та відеоматеріалів. Обидва будуть корисними для проєктів протидії дезінформації для журналістів та правозахисників, які досліджують цю тему.

Презентація та наступні тематичні обговорення проходитимуть у межах 21 Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, що відбуватиметься з 31 травня по 6 червня.

Упродовж фестивалю буде діяти Переглядова кімната «Архіву війни» / спецподія Docudays UA, де аналітики ініціативи особисто демонструватимуть усім охочим, як влаштований «Архів війни» та як із ним працювати.

Також у перший день фестивалю відбудеться показ уже другого фільму, створеного на основі зібраних матеріалів «Архіву», — «Свідки. Полон вбиває».

Презентація фільму «Свідки. Полон вбиває»

Режисерки Марина Рощина і Тетяна Симон у своїй роботі розповідають про теракт у сільській громаді Оленівки, коли в ніч на 29 липня 2022-го відбулося масове вбивство військовополонених. До архівістів звернулася дружина військовослужбовця бригади «Азов», який тримав оборону на «Азовсталі» та разом із побратимами вийшов у «почесний полон» наприкінці травня 2022 року, Марія Алєксєєвич, що стала голосом її чоловіка. Також записали інтерв’ю з військовим, який повернувся з полону за обміном.

Перший фільм на основі матеріалів «Архіву» з назвою «На північ від Києва» презентували торік. Він розповідає про громадянський спротив окупантам на Київщині від очевидців та очевидиць подій.

Фото: «Архів війни» / фейсбук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду