Петиція співзасновника Tabletki.ua проти заборони ресурсу набрала 25 тисяч голосів

Петиція співзасновника Tabletki.ua проти заборони ресурсу набрала 25 тисяч голосів

12:28,
20 Травня 2024
3311

Петиція співзасновника Tabletki.ua проти заборони ресурсу набрала 25 тисяч голосів

12:28,
20 Травня 2024
3311
Петиція співзасновника Tabletki.ua проти заборони ресурсу набрала 25 тисяч голосів
Петиція співзасновника Tabletki.ua проти заборони ресурсу набрала 25 тисяч голосів
Якщо документ ухвалять, споживачі не зможуть бронювати ліки на маркетплейсах, де можна порівнювати ціни в кількох аптеках.

Петиція співзасновника Tabletki.ua Євгена Муравщика до Кабінету Міністрів з вимогою не ухвалювати постанову, яка забороняє бронювати ліки на прайс-агрегаторах, набрала 25 тисяч голосів.  

Відповідна петиція оприлюднена на сайті уряду. 

Автор петиції  стверджує, що заборона використання прайс-агрегаторів, таких як Tabletki.ua, Apteka24, Liki.ua та Doc.ua, — «це удар і по споживачеві, і по ринку». 

«Українці втратять незалежне джерело інформації про наявні ліки та пропозиції цін зі знижками, а аптеки, що не мають фінансової можливості розробки власного сайту, втратять важливий канал зв’язку зі споживачем. 

Страждатиме конкуренція за споживача — асортимент ліків скорочуватиметься, ціни будуть рости, великі аптеки отримуватимуть перевагу над меншими», — переконаний автор петиції. 

За його словами, майже всі аптеки на сьогодні під’єднані до прайс-агрегаторів, і за їх допомогою здійснюється понад 30% усіх продажів лікарських засобів. Середня ціна знижки на ліки, які пропонують аптеки користувачам прайс-агрегаторів, — 15%. 

Петиція, яка була оприлюднена 17 травня, станом на ранок 20 травня зібрала вже понад 27 600 голосів. 

Проєкт відповідної постанови Кабміну 18 квітня опублікували на сайті Держлікслужби. 

Там ідеться, що «розміщення пропозицій щодо продажу лікарських засобів за попереднім замовленням споживача може здійснюватися винятково на вебсайті ліцензіата», тобто конкретної аптеки, а не маркетплейсу. 

Як повідомили в Держлікслужбі, 17 травня завершилось громадське обговорення проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)». 

«Проєктом акту планується вдосконалити вимоги до здійснення діяльності з електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами та їх доставки споживачам, зокрема до вебсайту ліцензіата, що має право на здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами», — йдеться у повідомленні відомства.   

Проте засновники прайс-агрегаторів лікарських засобів забили на сполох: кажуть, що в разі заборони їхніх платформ постраждає конкуренція на ринку. 

Нагадаємо, що в Україні відновили надсилання смс-повідомлень для відпуску е-рецептів. Пацієнти зможуть отримати необхідні рецептурні ліки, вказавши номер рецепта і код його погашення — ця інформація надходить їм на телефон.

Фото ілюстративне 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду