Opendatabot запустив сервіс для перевірки новобудов на законність

Opendatabot запустив сервіс для перевірки новобудов на законність

09:20,
25 Квітня 2024
589

Opendatabot запустив сервіс для перевірки новобудов на законність

09:20,
25 Квітня 2024
589
Opendatabot запустив сервіс для перевірки новобудов на законність
Opendatabot запустив сервіс для перевірки новобудов на законність
Розробники очікують, що безкоштовний сервіс буде корисним покупцям житла, журналістам-розслідувачам та громадським активістам.

Українська компанія Opendatabot, що надає доступ до державних даних з основних публічних реєстрів для громадян та бізнесу, запустила проєкт, який допомагає перевіряти новобудови на правопорушення. Про це повідомила пресслужба Мінцифри.

«Понад половина українських новобудов має судові процеси щодо земельних ділянок. Щоб українці могли самостійно перевіряти будівлі на законність та уникати проблем під час купівлі житла, команда Opendatabot запустила новий безоплатний проєкт "Опендатабот. Корупційні ризики новобудов"», — зазначено у повідомленні.

Цей сервіс використовує відкриті дані з різних джерел, щоб надати користувачам інформацію про новобудови, включаючи:

  • Реєстр будівельної діяльності: наявність відповідних дозволів на будівництво;
  • Єдиний державний реєстр судових рішень: наявність судових спорів щодо будівництва;
  • Державний земельний кадастр: правомірність використання земельної ділянки;
  • Єдиний державний реєстр: інформація про забудовника;
  • Державний реєстр речових прав на нерухоме майно: наявність обтяжень на нерухомості.

Скористатися сервісом можна за посиланням.

Розробники очікують, що сервіс буде корисним покупцям житла, щоб ухвалювати обґрунтовані рішення під час його придбання та контролювати надійність забудовника, а також журналістам-розслідувачам та громадським активістам, щоб стежити за належним містобудуванням і вчасно виявляти правопорушення.

Аналіз «Опендатабот» майже 400 новобудов показав, що 214 житлових комплексів мають судові спори щодо земельних ділянок, на яких вони будуються. Ще 22 житлові комплекси не подовжили оренди земельної ділянки, що ставить під сумнів законність їх будівництва. Щодо дев’яти майбутніх комплексів узагалі немає інформації в Реєстрі речових прав про зв’язок землі з будівництвом.

«Відсутність будь-яких дозволів, прав на землю або неправильне землевикористання на момент, коли зводять новобудову, — це простір для корупції тоді, коли будівлю вводитимуть до експлуатації. Ба навіть пізніше, коли люди вже будуть у ній жити. Адже вирішити такі проблеми законним шляхом потім, коли люди вже вклали свої гроші, майже неможливо. Наразі головні ризики ми вбачаємо саме у землі, тож перше дослідження зосереджено саме на цих питаннях», — прокоментував засновник «Опендатаботу» Олексій Іванкін.

Проєкт аналітичної системи «Опендатабот. Корупційні ризики новобудов» створили за підтримки USAID/UK та проєкту TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах, за сприяння Міністерства цифрової трансформації України, у партнерстві з фондом «Східна Європа».

Нагадаємо, Clarity Project запустив сервіс Open Data Watchdog, який дає змогу відстежувати дії з наборами даних на Єдиному державному порталі відкритих даних. Це має на меті підвищити рівень прозорості та зменшити кількість зловживань з боку адміністраторів та розпорядників даних.

Фото: ілюстративне / Мінцифри

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду