Понад 50% опитаних в Україні користувачів у 2023 році знизили увагу до новин, — Rakuten Viber

Понад 50% опитаних в Україні користувачів у 2023 році знизили увагу до новин, — Rakuten Viber

15:07,
17 Квітня 2024
844

Понад 50% опитаних в Україні користувачів у 2023 році знизили увагу до новин, — Rakuten Viber

15:07,
17 Квітня 2024
844
Понад 50% опитаних в Україні користувачів у 2023 році знизили увагу до новин, — Rakuten Viber
Понад 50% опитаних в Україні користувачів у 2023 році знизили увагу до новин, — Rakuten Viber
У виборі інформації 57% опитаних довіряють офіційним каналам медіа, державних органів та посадовців.

Команда Rakuten Viber провела опитування серед користувачів месенджера «Вайбер» в Україні, щоб дізнатися, наскільки інтенсивно вони відстежують актуальні новини та яким джерелам інформації довіряють. Результати опитування показали, що 53% громадян, які користуються месенджером, стали набагато менше читати новини протягом 2023 року, повідомила пресслужба Rakuten Viber.

При цьому 6% опитаних з цієї категорії зазначили, що повністю відмовилися від читання новин у 2023 році. При цьому 31% респондентів повідомили, що читають новини так само, як і раніше, а 6% опитаних, — що стали стежити за новинами частіше. Ще 10% опитаних заявили, що ніколи не стежать за новинами.

Відповіді на питання «Чи стали ви менше читати новини протягом останнього року (через недовіру, перенасиченість, втому тощо)?» розподілилися так:

  • Так, став/-ла читати набагато менше — 47%;
  • Читаю так само часто, як і раніше — 31%;
  • Як раніше, так і зараз взагалі не слідкую за новинами — 10%;
  • Ні, став/-ла читати, навпаки, частіше — 6%;
  • Так, взагалі перестав/-ла читати новини — 6%.

Також користувачів вайберу в Україні запитали, яким джерелам новин вони довіряють. Аналогічне опитування проводилося серед користувачів і торік, що дає змогу порівняти результати 2023 та 2024 років: тенденції залишились незмінними.

Як і раніше, найбільшу довіру мають офіційні медіа та офіційні канали державних органів і посадовців — їх обрали 57% респондентів (у 2022 — 63%). Зросла довіра до каналів незалежних блогерів і експертів: 11% у 2024 році проти 5% у 2023. 9% опитаних покладаються на повідомлення від рідних і друзів (у 2023 — 10%), 2% — на неофіційні групи та канали, оскільки вони найбільш оперативні та незаангажовані (у 2023-му так само 2%). Кожен пʼятий українець (21%) не довіряє жодному з джерел (у 2023 році 20% обрали цей варіант).

На запитання «Чи відчуваєте ви перевтому від такого потоку інформації та як обираєте джерела, яким довіряєте?» відповіді розподілилися так:

  • Довіряю лише офіційним ЗМІ та офіційним каналам держорганів / держпосадовців — 57%;
  • Не довіряю жодному з зазначених джерел — 21%;
  • Довіряю тільки каналам незалежних блогерів та/або експертів — 11%;
  • Довіряю тільки повідомленням від рідних/друзів — 9%;
  • Довіряю лише неофіційним групам та каналам, оскільки вони найбільш оперативні та незаангажовані — 2%.

Уточнимо, в анонімному онлайн-опитуванні в офіційному каналі взяли участь понад 45 тисяч користувачів. Ключова вікова група — 34–45 років, понад 50% респондентів віком до 45 років.

Як засвідчило опитування Rakuten Viber, проведене у жовтні 2023 року, 44% користувачів месенджера «Вайбер» в Україні найбільше часу в ньому проводять, спілкуючись із рідними та друзями. Читання новин забирає більшу частку часу у 25% респондентів.

Додамо, 15 січня 2024 року компанія Rakuten відкрила офіс у центрі КиєваРегіональним директором Rakuten Viber в Україні став колишній керівник технологічного виданняAIN.UA Ілля Бошняков.

Фото: месенджер «Вайбер» на смартфоні /  Rakuten Viber

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду