Українська система Delta пройшла успішну перевірку НАТО

Українська система Delta пройшла успішну перевірку НАТО

17:57,
11 Липня 2023
1342

Українська система Delta пройшла успішну перевірку НАТО

17:57,
11 Липня 2023
1342
Українська система Delta пройшла успішну перевірку НАТО
Українська система Delta пройшла успішну перевірку НАТО
Система здатна отримувати дані з озброєння, яке Україна одержує від західних партнерів, у тому числі з винищувачів F-16.

Українська система ситуаційної обізнаності на полі бою Delta успішно пройшла тести НАТО й готова інтегрувати західну техніку, зокрема винищувачі F-16. Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

За його інформацією, у червні 2023 року у Польщі відбулися щорічні навчання НАТО CWIX зі взаємосумісності національних бойових та інформаційних систем із системами й протоколами Альянсу.

Систему Delta протестували із 15 системами з десяти країн, включно з трьома системами, розробленими НАТО. Усі тести на взаємосумісність виявилися вдалими.

Міністр розповів, що також протестували чотири протоколи обміну даними, за якими працює більшість сучасного озброєння, що надають Україні. Серед них і протокол Link 16, який дає можливість отримувати дані з винищувачів F-16. Вдалося підтвердити, що усі ці зразки новітньої техніки можуть бути інтегровані з Delta.

«Це реальні досягнення, якими Україна має відверто пишатися і може сміливо демонструвати партнерам у НАТО», — повідомив міністр.

Зазначимо, Delta — це система збору, обробки та відображення інформації про ворожі та свої сили на полі бою. Система в онлайн-режимі підтягує дані від аеророзвідки, супутників, безпілотників, авіації, радарів, чатботів тощо та виводить інформацію на ноутбуки, планшети й телефони.

Її створив Центр інновацій та розвитку оборонних технологій Міністерства оборони України. У лютому 2023 року уряд схвалив запровадження системи Delta в Силах оборони України.

Нагадаємо, в Міноборони закликали українські телеграм-канали не викладати новини з фронту в режимі нонстоп та зберігати інформаційну тишу до повідомлень офіційних спікерів.

Фото: Міноборони

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду