Рух «Veteranka» запустив подкаст «На рівні» про жінок на бойових посадах

Рух «Veteranka» запустив подкаст «На рівні» про жінок на бойових посадах

16:15,
5 Січня 2024
1881

Рух «Veteranka» запустив подкаст «На рівні» про жінок на бойових посадах

16:15,
5 Січня 2024
1881
Рух «Veteranka» запустив подкаст «На рівні» про жінок на бойових посадах
Рух «Veteranka» запустив подкаст «На рівні» про жінок на бойових посадах
Героїнями перших випусків стали бійчині, які служать на передовій лінії фронту.

Рух «Veteranka» запустив свій перший подкаст «На рівні», у якому про власний досвід служби на найгарячіших напрямках розповідають військовослужбовиці різних спеціальностей.

Героїнями перших випусків стали штурмовичка, лідерка руху «Veteranka» Андріана Арехта, яка повернулася у військо після важкого поранення; одна з перших саперок української армії Ольга Прищепа; перша в історії України жінка-командирка артпідрозділу ЗСУ Любов Плаксюк; відома журналістка, письменниця, яка обіймає посаду «марксмена» (фахівець із точної стрільби на малій і середній дистанціях. — Ред.) в армії Олена Білозерська. Ці бійчині служили та продовжують служити на Луганщині, Херсонщині, Донеччині, Харківщині, Запоріжжі.

Для подкасту інтерв’ю із захисницями були записані телефоном під час їх навчання на полігоні, перед бойовим завданням у бліндажі, в місцях постійної дислокації, на передовій. Тож подкаст супроводжується звуками зі служби героїнь.

«З одного боку, подкаст має освітній характер та стане корисний як чоловікам, так і жінкам, які збираються піти в армію: про особливості служби, навчання, обов’язки, екіпірування, різницю конкретних військових спеціальностей, — зазначили автори подкасту. — З іншого боку, це — відверта розмова захисниці та водночас жінки без романтики, без цензури, без стереотипів про доречність жінок в армії та їх професіоналізм, про слабкість та силу, про службу на рівні з чоловіками».

Кожний випуск має зворушливі емоційні моменти та відверті зізнання, зокрема про домагання у війську, бійки з офіцерами, сексизм з боку жінок у військкоматі, а також поради, як відстояти власні кордони. Особливістю епізодів стала рубрика «Журнал обліку сексистів», де захисниці відповідають на різкі висловлювання жінок та чоловіків щодо служби жінок в армії.

«Коли більше 60 тис. військовослужбовиць захищають державну цілісність України, а більше 5 тис. з них воює на передовій, наша армія досі не готова інтегрувати жінок на службу. Попри нестачу кадрів, жіноча служба часто лишається для війська скоріш виключенням, але використання потенціалу потребує і умов: рекрутинг, освітня система, побут — все для жінок ускладнене. Натомість жінкам видають чоловічу форму фантастичних 60-их розмірів, порушують їх права та кордони, загрожують їх мотиваціям у військкоматі та на радянських шикуваннях. Тому необхідно підтримувати видимість та чути голоси жінок, які успішно прорвались на військову службу. Подкаст — це один з потужних майданчиків, аби тебе почули і чоловіки, і жінки», — сказала очільниця руху «Veteranka» Катерина Приймак.

Місія подкасту «На рівні» — спробувати встановити справедливість між реальним вкладом військовослужбовиць у боротьбу за незалежність і тим, як їх сприймають у суспільстві та в армії.

Подкаст можна прослухати на ютуб-каналі руху «Veteranka» та популярних подкаст-платформах за посиланням, згодом вони вийдуть на платформах NV та «Мегого». Також  епізоди подкасту можна слухати в ефірі та на сайті радіо «Байрактар» щопонеділка о 19:00, у вівторок о 21:00, з повтором у суботу о 21:00 та в неділю о 13:00.

Нагадаємо, онлайн-журнал «Свої» запустив подкаст про зміни, які відбуваються в особистому та сексуальному житті учасників війни, — «Як ти хочеш». Його гостями стали відомі військові: Павло Казарін, Масі Найєм, Шура Рязанцева та інші.

Фото руху «Veteranka»

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду