Трьох українських дівчат відзначили Міжнародною дитячою премією миру

Трьох українських дівчат відзначили Міжнародною дитячою премією миру

10:20,
20 Листопада 2023
1055

Трьох українських дівчат відзначили Міжнародною дитячою премією миру

10:20,
20 Листопада 2023
1055
Трьох українських дівчат відзначили Міжнародною дитячою премією миру
Трьох українських дівчат відзначили Міжнародною дитячою премією миру
Дівчата розробили два мобільні застосунки для допомоги дітям-біженцям за кордоном.

Міжнародну дитячу премію миру 2023 присудили трьом українським дівчатам: 18-річній Софії Терещенко і 17-річним Анастасії Феськовій та Анастасії Демченко за два мобільні застосунки для дітей-біженців. Церемонія нагородження відбулася 17 листопада в Лондоні, повідомило AFP.

«Піонерська робота підлітків із надання підтримки дітям-біженцям, які тікають від війни в їхній рідній країні та по всьому світу, зробила їх маяками надії та справжнім натхненням для інших у всьому світі», — йдеться у заяві голландської організації з прав дитини KidsRights, яка заснувала премію.

Як повідомило The Guardian, дівчат не залишив байдужим репортаж про самотню дитину, яка плаче під час перетину українсько-польського кордону, і це стало поштовхом для спільної роботи.

Перший застосунок — Refee, розроблений для дітей віком від 4 до 11 років, щоб у складній ситуації, коли вони прибувають у нову країну, допомогти їм зрозуміти, де вони перебувають і що робити, щоб задовольнити основні потреби в  їжі, безпеці, житлі.

Другий застосунок — Svity, для молоді віком від 16 років, призначений для того, щоб допомогти адаптуватися в новій країні та налагодити спілкування з дітьми у громадах, що їх приймають.

Отримуючи премію, Анастасія Феськова зазначила: «Дорослим пора відповідати за свої вчинки, які стосуються дітей».

«Ми дуже хочемо, щоб усі діти мали безпечне та спокійне дитинство. Ми розуміємо, що реальність інша.

Ми сподіваємося створити краще майбутнє для дітей, незалежно від того, хто вони і звідки. Нам потрібна ваша підтримка, щоб втілити це в реальність. Нам потрібно, щоб усі ви були відкриті для взаємодії з дітьми з різного походження, дітьми, які живуть у абсолютно чужому середовищі не з їхньої вини», — додала вона.

«Дивовижна ініціатива молодих українських лауреатів Міжнародної дитячої премії миру забезпечує суттєву потребу, але вона також викриває неприємну проблему та закликає уряди захищати дітей-біженців у всьому світі», — сказав, засновник і голова фонду KidsRights Марк Дуллаерт.

Призовий фонд премії KidsRights 2023 становить 100 тис. євро: половина піде на реалізацію проєкту переможців, а решта — на інші ініціативи.

Премія була заснована в 2005 році під час Всесвітнього саміту лауреатів Нобелівської премії миру в Римі, і з того часу вручається лауреатом Нобелівської премії миру щороку. На участь у конкурсі цього року було подано 140 ініціатив.

Нагадаємо, Україна запустила міжнародну інформаційну платформу «Bring Kids Back UA» для повернення депортованих Росією дітей.

На фото — Софія Терещенко, Анастасія Феськова, Анастасія Демченко

Фото: AFP / X

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду