Адміністратор телеграм-каналу, який інформував про роздачу повісток, отримав випробувальний термін

Адміністратор телеграм-каналу, який інформував про роздачу повісток, отримав випробувальний термін

11:37,
26 Червня 2023
2449

Адміністратор телеграм-каналу, який інформував про роздачу повісток, отримав випробувальний термін

11:37,
26 Червня 2023
2449
Адміністратор телеграм-каналу, який інформував про роздачу повісток, отримав випробувальний термін
Адміністратор телеграм-каналу, який інформував про роздачу повісток, отримав випробувальний термін
Адміністратор уклав угоду з прокурором про визнання винуватості.

Адміністратор телеграм-каналу, де в січні–лютому поточного року зливали інформацію про актуальні місяця вручення повісток громадянам призовного віку, за рішенням суду отримав п’ять років позбавлення волі з дворічним випробувальним терміном. Про це йдеться у відповідному рішенні Дарницького районного суду міста Києва.

Як відомо, на початку весни цього року Служба безпеки України заблокувала роботу 26 телеграм-каналів, які розміщували інформацію про місця вручення повісток військовозобов’язаним в Івано-Франківській, Черкаській, Вінницькій, Чернівецькій, Київській, Львівській та Одеській областях.

СБУ встановила особи усіх адміністраторів цих телеграм-каналів. На той час шістьом із них повідомили про підозру за ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України: перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань.

Дарницький районний суд міста Києва розглянув кримінальну справу, відкриту відносно одного з них. Суд встановив, що обвинувачений здійснював адміністрування телеграм-каналу, де умисно, систематично вчиняв дії, спрямовані на перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України, шляхом поширення інформації щодо форм та методів здійснення мобілізаційних заходів в особливий період на території міста Києва для невизначеного кола осіб. Цією діяльністю він займався з січня по березень 2023 року. Зазначено, що станом на 24.02.2023 його канал налічував 2600 підписників.

«Дії обвинуваченого призводять до зростання напруження у суспільстві, формування негативного ставлення до окремих осіб, які виконували свій обов’язок у складі територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки та Збройних сил України в цілому, а також формування стійких передумов для подальшої відмови громадян від виконання своїх конституційних обов'язків в особливий період», — ідеться у вироку суду.

Також повідомлено, що 25 квітня 2023 року між прокурором та обвинуваченим було укладено угоду про визнання винуватості.

У підсумку, Дарницький районний суд міста Києва ухвалив рішення визнати адміністратора телеграм-каналу винним у вчинені злочину, передбаченого ч. 1 ст. 114-1 КК України та призначити йому покарання у виді позбавлення волі строком на п’ять років. Разом з тим суд постановив звільнити особу від відбування призначеного покарання з дворічним випробувальним терміном.

Нагадаємо, експерти ГО «Платформа прав людини» проаналізували вироки, ухвалені українськими судами у період із 2014 року по 30 вересня 2022 у кримінальних справах, пов'язаних із поширенням в інтернеті забороненої інформації. Для аналізу відібрали 397 таких вироків із 530 загалом.

Виявилося, що кількість осіб, які понесли реальне покарання за поширення забороненої інформації в інтернеті у виді позбавлення волі, склала 10,3%, а у виді штрафу — всього 4%.

У більшості випадків це відбулося тому, що суди застосовують ст. 75 ККУ, яка передбачає звільнення від відбування покарання з випробуванням у випадку затвердження угоди про примирення або про визнання вини, і в більшості випадків обвинувачені визнавали свою вину та укладали угоду про примирення.

Фото: Pixabay

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду