СБУ заблокувала 26 телеграм-каналів, які розповідали, де вручають повістки

СБУ заблокувала 26 телеграм-каналів, які розповідали, де вручають повістки

15:25,
8 Березня 2023
4358

СБУ заблокувала 26 телеграм-каналів, які розповідали, де вручають повістки

15:25,
8 Березня 2023
4358
СБУ заблокувала 26 телеграм-каналів, які розповідали, де вручають повістки
СБУ заблокувала 26 телеграм-каналів, які розповідали, де вручають повістки
В СБУ кажуть, що адміністратори каналів вирішили зробити на цьому «бізнес» і запропонували свої платформи для розміщення комерційної реклами.

Кіберфахівці Служби безпеки України заблокували 26 телеграм-каналів, які допомагали чоловікам уникнути мобілізації. Про це повідомила пресслужба СБУ.

У цих телеграм-каналах інформували про заходи, які проводять Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки в Івано-Франківській, Черкаській, Вінницькій, Чернівецькій, Київській, Львівській та Одеській областях.

Як пишуть в спецслужбі, насамперед канали «зливали» актуальні місця вручення військовозобов’язаним повісток та закликали ховатися від представників військкоматів. Для збору відомостей про «локації» використовували власну мережу інформаторів серед місцевих жителів. Через постійне оновлення інформації канали швидко «нарощували» власну аудиторію, яка перевищила 400 тисяч підписників. 

В СБУ зазначають, що після цього адміністратори каналів вирішили зробити на цьому «бізнес» і запропонували свої платформи для розміщення комерційної реклами.

Правоохоронці встановили особи всіх організаторів цих телеграм-каналів.

Серед них – двоє власників SMM-компанії, яка займається просуванням інтернет-ресурсів з використанням так званих ботоферм.

Наразі шістьом адміністраторам каналів планують повідомити про підозру за ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань) з подальшим обранням міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Зловмисникам загрожує до 10 років ув’язнення.

Нагадаємо, від початку повномасштабної війни Служба безпеки України просила соцмережу Telegram заблокувати понад 1,5 тисячі анонімних каналів, які поширювали дезінформацію.

Фото: СБУ

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ахметопорош Коломошня
16:09 / 08.03.2023
Краще б присікали злочинні дії тих хто вручає ці повістки з повним нехтуванням законів України та насильством. Українці не гарматне мясо, що має загинути за те, щоб олігархи і далі грабували і продавали державу, щоб і далі жирували на крові разом зі своїми кодлами у верховній раді.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду