Стратком: Безпечно отримувати новини на окупованих територіях можна виключно з використанням VPN

Стратком: Безпечно отримувати новини на окупованих територіях можна виключно з використанням VPN

14:49,
7 Березня 2023
1544

Стратком: Безпечно отримувати новини на окупованих територіях можна виключно з використанням VPN

14:49,
7 Березня 2023
1544
Стратком: Безпечно отримувати новини на окупованих територіях можна виключно з використанням VPN
Стратком: Безпечно отримувати новини на окупованих територіях можна виключно з використанням VPN
Фахівці закликають перевіряти важливу інформацію на офіційних сайтах.

Мешканці тимчасово окупованих територій мають користуватися VPN-сервісами для безпечного перегляду українського телебачення та українських новинних сайтів онлайн або в додатках. Про це йдеться в рекомендаціях, підготовлених Центром стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП.

«Якщо ваш інтернет-провайдер підключений до російської мережі, завжди використовуйте на телефоні та компʼютері VPN-сервіси. Вони допомагають уникнути слідкування та обійти встановлені окупантами обмеження», — зазначено у повідомленні.

Багато таких сервісів блокуються окупантами, відтак треба шукати VPN-сервіси, які не заблоковані, і не використовувати при цьому російські застосунки.

Із використанням VPN-сервісу мешканці тимчасово окупованих територій можуть дивитися українське телебачення та читати українські ЗМІ онлайн та в мобільних застосунках. Дивитись українське телебачення можна на сервісі YouTube, платформах Київстар ТВ, Megogo, Omega TV та багатьох інших, а також в застосунку «Дія».

Можливість слухати українські радіостанції, із застосуванням VPN, є на платформі та у застосунку radioplayer.ua. Також можна слухати «Суспільне радіо», застосунки працюють і для iOS, і для Android.

При цьому фахівці нагадують, що важливу інформацію, зокрема офіційні заяви, слід перевіряти на сайтах українських державних органів влади або на офіційних сторінках у соцмережах, які мають позначку верифікації — синю галочку.

Окупанти блокують доступ до українських інтернет-видань, сайтів органів влади, соціальних мереж, телеканалів, глушать радіостанції. Втім доступ до українських ресурсів у месенджерах може зберігатися, зазначено у повідомленні. Фахівці рекомендують у месенджерах отримувати інформацію від Телеканалу UA:Перший, UA:Промінь та UA:Українське радіо та з офіційних каналів органів влади. У Viber їх можна знайти у вкладці «Корисне». Вони позначені блакитною пташкою. Більшість офіційних каналів в Telegram теж мають блакитну позначку.

З міркувань безпеки фахівці радять ретельно очищувати з телефонів інформацію, яка може спровокувати окупантів. «Видаляйте з телефону усю інформацію, яка може здаватись окупантам підозрілою», — зазначено у рекомендацях.

Зокрема йдеться про:

  • будь-яку патріотичну інформацію;
  • обговорення політичних питань, бойових дій або засудження дій країни-агресора;
  • меми про ворога;
  • скріношоти новин;
  • фото українських військових, їх техніки, позицій, військових об’єктів;
  • фото окупантів, їх техніки, позицій, зафіксовані факти їх злочинів;
  • резервні копії смартфона, якщо створювали;

Також закликають очищувати історію браузерів, закладки й чати в месенджерах. При цьому доцільно залишати відвідування сайтів, які не викликають підозр, як перегляд платформ із прогнозом погоди чи рекомендаціями фільмів.

«Ідеальний варіант — мати запасний смартфон, який ви носитимете з собою і даватиме окупантам під час ймовірних обшуків. Однак якщо ви користуєтесь сучасним смартфоном — нехай і резервний телефон буде орієнтовно таким, як ваш основний», — зазначають фахівці.

Рекомендації Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП підготували спільно з Держслужбою спеціального зв’язку та захисту інформації України, Центром національного спротиву та командою Rakuten Viber.

Фото: pexels.com

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду