Поєднати непоєднуване: антисемітсько-антитютюнова кампанія в Єрусалимі

00:00,
19 Червня 2012
849

Поєднати непоєднуване: антисемітсько-антитютюнова кампанія в Єрусалимі

00:00,
19 Червня 2012
849
Поєднати непоєднуване: антисемітсько-антитютюнова кампанія в Єрусалимі
Здається, не існує поганих шляхів популяризації здоров'я та відмови від куріння. Зрозуміло і те, що куріння жодним чином не може бути пов’язане із будь-якими етнічними та національними конфліктами. Але, в Палестині знайшли спосіб об’єднати ці два сценарії. Більше того, адресувати їх дітям.

Йдеться про дитяче «освітнє» шоу, що було продемонстровано в Східному Єрусалимі та згодом транслювалося декількома палестинськими мовниками.

На перший погляд, метою лялькової вистави, глядачами якої стали діти та їхні батьки, а пізніше і телеаудиторія, була популяризація відмови від куріння. Однак,  із подальшого контексту зрозуміло, що насправді її автори і організатори прагнули зовсім не цього.

Зі сцени герої лялькової вистави говорили про важливість здорового способу життя, але у надзвичайно недоцільний спосіб:

«Багато іншої молоді, такої, як я, вважають, що сигарети зможуть допомогти нам скоріше стати чоловіками».

«Але Єрусалиму не потрібні чоловіки, що тримають сигарети. Він потребує чоловіків, що тримають кулемети, а не сигарети».  

За даними Ізраїльського дослідницького інституту Palestinian Media Watch, вистава була організована палестинською неурядовою організацією Burj Luq-Luq Social Center Society organization.

Аналіз, який провів інститут, підтверджує той факт, що вистава позиціонувалася саме як черговий захід антитютюнової кампанії, що час від часу поновлюється в обох країнах. Відповідно, жодних попереджень про заклики до насилля, які лунатимуть зі сцени, не було.

Продивившись відеозапис самої вистави можна переконатися в тому, що у доповнення до «антитютюнового» виховання діти отримали і потужний інформаційний вплив, який не можна розцінювати інакше як антисемітський.

Зрозуміло, що ця вистава не мала глобального інформаційного охоплення. Але, за результатами досліджень Palestinian Media Watch, цей прецедент є не першим у низці заходів інформаційного протистояння Ізраїлю та Палестини.

Натомість цікаво те, що цього разу все робилося на тлі цілком позитивної антитютюнової кампанії.

Розставляти акценти в цій історії не доводиться. Однак вона може продемонструвати те, наскільки потужним інструментом впливу можуть бути антитютюнові кампанії навіть незалежно від того, в чиїх інтересах вони проводяться та які цілі переслідують.

Подивитися відеозапис.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
englishpeople
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду