В Індії із продажу зняли шкільні підручники, бо ті пропагували куріння кальяну

00:00,
1 Серпня 2013
1282

В Індії із продажу зняли шкільні підручники, бо ті пропагували куріння кальяну

00:00,
1 Серпня 2013
1282
В Індії із продажу зняли шкільні підручники, бо ті пропагували куріння кальяну
У підручнику з історії для 5 класу національну героїню Індії Лакшмі Бай (Rani Laxmibai) зобразили за курінням кальяну. Це обурило вчителів і батьків деяких шкіл. 

Вони звернулися до видавця з вимогою зупинити продаж підручників, які містять цю ілюстрацію, оскільки вона пропагує куріння кальяну серед дітей. Крім того, за їх словами, це викривлює історичну дійсність – відомо, що у родині Лакшмі Бай традиція куріння кальяну не підтримувалася.

Зображення Лакшмі Бай, яке розмістили у підручнику з історії Індії для 5 класу, commons.wikimedia.org

Вчителі просять замінити це зображення на одну з традиційних картин із  Лакшмі Бай – там, де вона тримає меч або їде на коні з дитиною.

Одна з традиційних картин із зображенням Лакшмі Бай, kamat.com

Під тиском громадськості видавництво «Orient Blackswan Private Limited», яке й опублікувало цей підручник, публічно вибачилося за цю ілюстрацію і назвало її технічною помилкою, яку вчасну не помітили.

«Ми звернулися до дистриб’юторів по всій країні з вимогою призупинити продаж підручників, допоки не буде усунуто помилку. На жаль, ми вже нічого не можемо вдіяти з тими десятьма тисячами книг, які вже були продані», – зазначив Бехрам Кумар (Bikram Kumar), маркетинг-менеджер видавництва.

Джерело: financialexpress.com, hindustantimes.com

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
kalixnd.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду