У стрічці режисера-аніматора Хаяо Міядзакі курять усі герої

00:00,
20 Серпня 2013
578

У стрічці режисера-аніматора Хаяо Міядзакі курять усі герої

00:00,
20 Серпня 2013
578
У стрічці режисера-аніматора Хаяо Міядзакі курять усі герої
Режисера звинуватили у пропаганді куріння. 

Громадські активісти гостро розкритикували останній анімаційний фільм японського режисера-аніматора Хаяо Міядзакі за невмотивовано велику кількість сцен куріння.

У стрічці Kaze Tachinu («Вітер сильнішає») курять фактично усі персонажі, окрім головної героїні. Курять учні у шкільних класах, держслужбовці і правоохоронці, люди в ресторанах, готелях та інших місцях, в яких наразі куріння заборонено. А чи не найбільше обурення викликала сцена, де головний герой сидить поряд зі своєю хворою на туберкульоз дружиною і спокійно затягується сигаретою.

Після прем’єри стрічки, яка відбулася 20 липня, в соціальних мережах почали активно обговорювати надмірну кількість сцен куріння у фільмі. Це підмітило японське видання інтернет-видання Naver, яке підготувало огляд тематичних відгуків інтернет-користувачів. У багатьох з них глядачі зізнаються, що у них виникло бажання закурити. Чимало дискусій точиться довкола того, чи можна зараз десь знайти улюблені сигарети головного героя (дія фільму відбувається у 1920-30-х роках).   

Японське товариство по боротьбі з тютюнопалінням (Japan Society for Tobacco Control) надіслало студії  Ghibli, яка випускає фільми Міядзакі, лист у якому звинувачує виробника і режисера у пропаганді куріння. За їх словами, така надмірна і зображена у позитивному світлі кількість сцен курінням може спокусити курінням насамперед підлітків і молодь.

Активісти стверджують, що фільм порушує положення Рамкової конвенції ВООЗ по боротьбі з тютюнокурінням, яка забороняє пряму або непряму рекламу тютюнових виробів через будь-які канали масової інформації, до яких належить і кінематограф.  

За перші три тижні стрічку Kaze Tachinu переглянуло 4 млн. людей і вона зібрала в прокаті $51 млн.

Також фільм увійшов до конкурсної програми Венеціанського міжнародного кінофестивалю, який триватиме з 28 серпня до 7 вересня.  

Сам режисер Хаяо Міядзакі є затятим курцем – щодня він викурює по тридцять сигарет.

Нагадаємо, що дослідження американських вчених з Гейзельської школи медицини, опубліковане у медичному журналі Pediatrics, довело, що кожні 500 сцен куріння, які дитина бачить у фільмах, на 49% підвищує вірогідність того,  у неї виникне бажання спробувати закурити. А ті діти, які спочатку були проти куріння, після перегляду 50 стрічок зі сценами куріння виявляють лояльне ставлення до нього.

Джерело: ajw.asahi.com

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
studioghiblisegunelcomentarista
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду