ТОП-30 антитютюнових кампаній у ЗМІ за версією ВООЗ: Норвегія

00:00,
11 Липня 2013
734

ТОП-30 антитютюнових кампаній у ЗМІ за версією ВООЗ: Норвегія

00:00,
11 Липня 2013
734
ТОП-30 антитютюнових кампаній у ЗМІ за версією ВООЗ: Норвегія
«Медіафільтр» готує серію оглядів національних антитютюнових кампаній у ЗМІ останніх років, які ВООЗ визнала найбільш ефективними. Загалом до її списку потрапило 30 країн. Ми починаємо з Норвегії. 

У січні 2012 року уряд Норвегії ініціював двомісячну рекламну кампанію «Час кинути?» на національному телебаченні, у пресі і на зовнішніх носіях. Це обійшлося країні в $3 млн.

Для телебачення відзняли 4 рекламні ролики. На них показали операції, що роблять курцям, та їхні вражені хворобами органи. Реклама є адаптацією аналогічних відеороликів, які раніше успішно транслювалися в Австралії та США (а в лютому 2013 року були показані і на українському телебаченні). Переглянути відео можна тут

Для реклами у пресі та на біл-бордах створили принти, де обіграно образ легень, які є «губкою» для смол та інших шкідливих речовин. Вперше цю ідею використали ще 1979 року в Австралії, там же запустили оновлений варіант цієї реклами 2007 року, невдовзі після чого його запозичили ще десяток країн.   

І теле- і друкована реклама містила посилання на сайт slutta.no – державну службу підтримки людей, які хочуть кинути курити. Протягом двох місяців рекламної кампанії його відвідувало 150 тис. унікальних користувачів, 100 тис. з яких прийшли на сайт вперше. Це на 152% більше, ніж за аналогічний період попереднього року.

До он-лайн версії програми по відмові від куріння приєдналося 3 тис. нових користувачів, ще 2,5 тис. звернулися на гарячу лінію підтримки курців.

У норвезьких ЗМІ з’явилося понад 70 матеріалів, присвячених цій антитютюновій ініціативі уряду, що забезпечило їй додаткову безкоштовну рекламу.  

Телефонне опитування, проведене відразу після завершення рекламної кампанії, виявило, що 68% населення Норвегії помітили цю антитютюнову рекламу. А близько 59% курців, що її бачили, визнали, що реклама спонукала їх спробувати кинути курити або серйозно про це задуматися.

У січні 2013 року уряд Норвегії запустив чергову антитютюнову кампанію. Цього разу її присвятили соціальному або ситуативному курінню. За даним Міністерства охорони здоров’я Норвегії, 11% населення курить час від часу. І якщо кількість постійних курців у країні постійно знижується, то цей показник лишається незмінним з 1973 року. Це і стало причиною для запуску реклами, спрямованої проти соціального куріння.

Головне її повідомлення – ситуативне куріння таке ж небезпечне, як і звичайне, адже навіть п’ять викурених сигарет можуть спричинити утворення тромбу, підвищити ризики захворіти на рак чи отримати ранній інфаркт.

В рамках кампанії для телебачення відзняли рекламні ролики. Їх героями стали люди, що страждають від хвороб, спричинених курінням. Усіх їх показують спочатку у лікарні, а потім на вечірці чи в інших місцях, де ці люди просто курили за компанію.   

За даними Бюро державної статистики Норвегії, ще 1995 року курило 30% дорослого населення або близько 1 млн. осіб, 2013 – 17% або 684 тис. норвежців.

Джерело: ВООЗnewsinenglish.notheforeigner.no

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
hqwalls.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду