Герман: Президент зареєструє законопроект про суспільне мовлення з урахуванням пропозицій Ради Європи

00:00,
30 Червня 2011
1068

Герман: Президент зареєструє законопроект про суспільне мовлення з урахуванням пропозицій Ради Європи

00:00,
30 Червня 2011
1068
Герман: Президент зареєструє законопроект про суспільне мовлення з урахуванням пропозицій Ради Європи
Адміністрація президента максимально врахує пропозиції міжнародного консультанта з питань діяльності ЗМІ та медіаправа, експерта з питань права Ради Європи Ів Саломон, яка на прохання АП аналізує розроблений урядом законопроект «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України». Після цього законопроект буде внесений президентом України до парламенту. Про це у коментарі «Детектор медіа» сказала радник президента Ганна Герман.

«Ми обговорили пропозиції до урядового законопроекту про суспільне мовлення, обмінялися конструктивними думками і дійшли спільного бачення. Офіційну експертизу законопроекту Рада Європи проведе після того, як він пройде перше читання», - сказала пані Герман.

 
На думку радника президента, пропозиції Ів Саломон були досить цікавими. Зокрема щодо фінансування, контролю, формування наглядової ради, майна. Експерт пропонує відмовитися від держзамовлення, скоротити кількість членів наглядової ради і зробити її максимально деполітизованою. Внести такі застереження в проект, щоб держава не мала права забрати майно в суспільного мовника, і не залишати його в оперативному управлінні державою. Пані Саломон вважає, що варто записати в текст законопроекту норми щодо об'єктивного висвітлення, а саме, що журналіст повинен подавати дві точки зору в одному матеріалі. Тоді це виходить за рамки журналістських стандартів, і стає відповідальністю мовника. А також записати до закону норму про те, що наглядова рада повинна на початку року оприлюднити план роботи, а в кінці - звітувати перед суспільством щодо його виконання.
 

Ів Саломон 6 вересня зустрілася також із членами робочої групи Громадської гуманітарної ради при президентові України, представниками Держкомтелерадіо, НТКУ і НРКУ. На зустрічі вона сказала, що загалом цей законопроект хороший, але його треба зробити ще кращим. За її словами, Рада Європи зацікавлена в якнайшвидшому створенні суспільного мовлення в Україні, та результати офіційної експертизи Рада Європи надасть тільки після проходження цим законопроектом першого читання. «Але є сенс його максимально покращити ще до реєстрації в парламенті», - порадила експерт Ради Європи.

 

Нагадаємо, законопроект про суспільне мовлення був підготовлений Кабінетом Міністрів. Голова робочої групи Валерій Бебик розкритикував проект із поправками Кабміну. Він заявив, що його слід доопрацювати, повернувшись до концепції Громадської гуманітарної ради, яка, на його думку, була кращою і прогресивнішою, позаяк об'єднувала близько десяти розроблених раніше законопроектів і враховувала досвід інших країн.

 

Негативної думки про цей проект і радник президента Ганна Герман.

 

Як писала ТК, в Адміністрації президента вирішили надіслати законопроект на експертизу до Ради Європи. Від того, як швидко впораються з висновками європейські експерти, залежатиме, чи встигне парламент схвалити цей законопроект до початку розгляду бюджету на 2012 рік.

 

Рада Європи прийняла на експертизу від Адміністрації президента законопроект про суспільне мовлення, розроблений Кабінетом Міністрів України.

 

Президент Україні Віктор Янукович обіцяв ТК врахувати зауваження Ради Європи стосовно цього законопроекту.

 

Довідка:

 

Ів Саломон - голова правління Фонду (Internet Watch Foundation IWF). Вона була призначена Незалежним головою правління IWF у квітні 2009 року. Ів - міжнародний консультант з питань діяльності ЗМІ та медіа-права.  Також вона -  експерт з питань права  Ради Європи, автор Положень Асоціації теле- та радіомовників Британської співдружності - ЮНЕСКО. Раніше обіймала посади заступника секретаря Незалежної телевізійної комісії, директора з правових питань служби Radio Authority (Комітет з питань радіо - Великобританія) та в.о.секретаря Ofcom (Незалежна Служба з питань теле- та радіомовників, Великобританія).

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду