Павло Дуров відвідував Росію понад 50 разів після свого «вигнання», — «Важные истории»

Павло Дуров відвідував Росію понад 50 разів після свого «вигнання», — «Важные истории»

19:31,
27 Серпня 2024
1596

Павло Дуров відвідував Росію понад 50 разів після свого «вигнання», — «Важные истории»

19:31,
27 Серпня 2024
1596
Павло Дуров відвідував Росію понад 50 разів після свого «вигнання», — «Важные истории»
Павло Дуров відвідував Росію понад 50 разів після свого «вигнання», — «Важные истории»
Як свідчать дані з бази ФСБ, засновник та генеральний директор месенджера «Телеграм» регулярно приїжджав до Росії у 2015-2017 і в 2020-2021 роках.

Засновник та генеральний директор Telegram Павло Дуров відвідував Росію понад 50 разів у період з 2015 по 2021 рік. Про це пише російське видання «Важные истории» з посиланням на витік з бази даних ФСБ.

У 2014 році Павло Дуров заявив, що ФСБ вимагала від нього розкрити особисті дані організаторів українських протестів під час Євромайдану. У квітні 2014-го бізнесмен продав частку в соцмережі «ВКонтакте» та виїхав із країни. Утім, як свідчать бази ФСБ, у 2015–2017 і в 2020–2021 роках Дуров регулярно приїжджав до Росії. Винятком став лише період, коли Кремль оголосив війну телеграму і безуспішно намагався його блокувати.

Вперше після свого «вигнання» Дуров прибув до Петербурга не раніше травня 2015 року. Точні дати його в'їзду до Росії не зафіксовані у базах прикордонної служби ФСБ. Як зауважили «Важные истории», інформації про це може не бути через те, що Дуров міг в’їхати через Білорусь, де немає контрольованого кордону з Росією.

До кінця 2017 року Дуров здійснив щонайменше 41 поїздку до Москви та Петербурга. Регулярно відвідував Росію з Фінляндії і його брат Микола, який є програмістом і творцем телеграму.

У 2017 році розпочалася репресивна кампанія проти телеграму після ухвалення законів, які вимагають від месенджерів передавати ФСБ ключі розшифрування повідомлень. Після цього Дуров переїхав до Дубаю і зосередився на блокчейн-проєкті TON, залучив 1,7 млрд доларів від інвесторів, однак у 2020 році запуск TON був заблокований Комісією з цінних паперів та бірж США (SEC).

У травні 2020-го Дуров оголосив про закриття проєкту, а вже наступного місяця  знову приїхав до Росії. Тоді ж «Роскомнагляд» оголосив про припинення блокування телеграму. Після цього бізнесмен повернувся до Петербурга і продовжив жити між Росією, ОАЕ та Європою до початку повномасштабної війни в Україні.

За даними журналістів, з жовтня 2021 року Дуров не приїжджав до Росії. Утім, країну продовжував відвідувати його асистент.

Журналістам невідомо, чи зустрічався Павло Дуров з російською владою під час візитів до Москви та Петербурга. Асистент Дурова не відповів на запитання в соцмережах та електронною поштою, а під час телефонного дзвінка відмовився спілкуватися й кинув слухавку.

Як писав «Детектор медіа» у матеріалі «Такий зручний, але небезпечний: неприємна правда про телеграм», віцепрезидент месенджера Ілля Перекопський під час так званого блокування застосунку також був на території Росії та постив звідти фото в інстаграм. На це звернула увагу агенція «Мольфар».

Вже після розблокування, в червні 2020 року, Перекопський був присутнім на одному з кіберзаходів, де тиснув руку прем’єр-міністру Росії Михайлу Мішустіну та розказував про те, як вони налагоджують співпрацю.

Нагадаємо, у квітні цього року в інтерв'ю Такеру Карлсону Дуров назвав заяви про те, що Telegram може співпрацювати з російською владою, чутками, які вигідні конкурентам. За його словами, найбільший тиск на Telegram чинять «не уряди, а корпорації Apple і Google».

Водночас низка українських експертів та представників  влади, зокрема пресслужб, неодноразово повідомляли, що Telegram має контакти з російською владою. Зокрема, про це говорив спікер ГУР МО Андрій Юсов: «Ми бачимо, що на території Росії російські спецслужби можуть дуже оперативно розв'язувати питання з адміністрацією Телеграму, коли їм це потрібно». 

Також про небезпечність і ймовірну контрольованість телеграму неодноразово розповідав і журналіст та кіберблогер Назар Токар, який стверджує,  що сервери  месенджера розташовані в Росії.  Менеджер проєктів ЦЕДЕМ з медіаграмотності та протидії дезінформації Олександр Монастирський також вважає телеграм небезпечним, зокрема через певну незахищеність даних на платформі. Аналітик агенції «Мольфар» Павло Фіалковський зауважує, що є не один випадок, який може підтвердити, що платформа співпрацює з російськими спецслужбами. 

Раніше секретар РНБО Олексій Данілов уже називав телеграм «дуже-дуже небезпечною річчю» для національної безпеки, а спікер української розвідки визнавав, що телеграм містить низку загроз для безпеки України, і треба шукати варіанти вирішення цієї проблеми.

Фото: Rbc.ru

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду