ЗМІ: З російських шкільних підручників почали прибирати згадки Києва

ЗМІ: З російських шкільних підручників почали прибирати згадки Києва

09:47,
20 Квітня 2023
1555

ЗМІ: З російських шкільних підручників почали прибирати згадки Києва

09:47,
20 Квітня 2023
1555
ЗМІ: З російських шкільних підручників почали прибирати згадки Києва
ЗМІ: З російських шкільних підручників почали прибирати згадки Києва
«Медіазона»: У деяких російських шкільних підручниках почали прибирати згадки про Київ у параграфах про Київську Русь.

З російських підручника «Навколишній світ» для 4 класу та підручника з історії для 6 класу прибрали кілька згадок Києва. Підручники випущені видавництвом «Просвєщєніє», їх нові та старі версії порівняло видання «Медіазона».

У виданні «Навколишній світ» за 2021 рік говорилося, що літопис «Повість минулих літ» написав чернець Києво-Печерського монастиря Нестор. У новій версії Нестор став просто ченцем.

У версії підручника 2021 року йшлося про те, що князь Володимир хрестив увесь народ у Києві, а у новій версії — «у столиці». Крім того, змінилася фраза «Після смерті Олега в Києві став правити князь Ігор». Тепер у тексті це виглядає так: «Після смерті Олега Руссю став правити князь Ігор».

У підручнику з історії Росії за шостий клас (версія 2016 року) йдеться: «882 рік, коли Олег об'єднав Новгород та Київ, багато істориків називають умовною датою утворення Давньоруської держави». У редакції 2023 написано таке: «Поступово найбільшого значення набула династія князів, які вели свій рід від Рюрика. З його покликанням 862 року у Новгород пов'язують утворення держави Русь».

«Медіазона» також повідомляє про підготовку методичних матеріалів, де уточнюється «роль Києва в історії Росії». Співрозмовник видання у видавництві «Просвєщєніє» стверджує, що методички надійдуть до шкіл до кінця весни.

У квітні 2022 року «Медіазона» писала, що у видавництві «Просвєщєніє» готують нові редакції підручників.

«Один раз згадуємо, що була утворена Київська Русь, а далі називаємо її просто Русь, немає більше Київської Русі. А Київ — її столиця. Хоч би як це дивно звучало, але в ідеалі (потрібно) замінити рядок про те, що "Володимир хрестив Київ" на слова, що він "хрестив столицю"», — розповідав один із співробітників видавництва.

Помічник президента РФ та ексміністр культури Володимир Мединський у 2022 році заявляв, що в Росії з'являться єдині підручники історії, написані «з урахуванням історичних подій, що сталися цього року».

Фото: Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду