Нацкомісія пояснила, чому під час блекаутів зникає мобільний зв’язок та інтернет

Нацкомісія пояснила, чому під час блекаутів зникає мобільний зв’язок та інтернет

13:44,
19 Грудня 2022
3656

Нацкомісія пояснила, чому під час блекаутів зникає мобільний зв’язок та інтернет

13:44,
19 Грудня 2022
3656
Нацкомісія пояснила, чому під час блекаутів зникає мобільний зв’язок та інтернет
Нацкомісія пояснила, чому під час блекаутів зникає мобільний зв’язок та інтернет
НКЕК: Під час блекаутів оператори відключають енергозатратні частоти, щоб забезпечити насамперед голосовий зв’язок.

Базові станції зв’язку обладнані резервними джерелами живлення, але суттєве навантаження на мережу зменшує термін автономної роботи станцій. Тому під час відключення електрики мобільні оператори відключають окремі енергозатратні частоти, зокрема 4G, щоб забезпечити насамперед голосовий зв’язок.

Про це йдеться в повідомленні Національної комісії з державного регулювання у сферах електронних комунікацій (НКЕК).

Після вимкнення електроенергії мобільний зв'язок працює кілька годин, а доступ до мережі Інтернет працює з позначкою 4G, потім лише 3G та інтернет 2G EDGE.

У Нацкомісії пояснюють, що обладнання базових станцій мобільного зв'язку не працює без електрики. Базові станції обладнані резервними джерелами живлення. Це акумуляторні батареї, які автоматично вмикаються, коли припиняється централізоване електроживлення. Вони здатні забезпечувати автономну роботу базової станції від двох до п’яти годин за умови повного заряджання. Якщо батарея витратила заряд, їй потрібен тривалий час для підзарядки.

Водночас суттєве навантаження на мобільну чи інтернет-мережу зменшує термін автономної роботи станцій. Зокрема, для забезпечення мобільного інтернету стандарту 4G базові станції використовують більше електроенергії. Тому під час відключення електрики мобільні оператори вимикають частину обладнання (наприклад, окремі частотні діапазони або стандарти), щоб надавати пріоритет голосовим послугам зв’язку.

Нацкомісія радить у період блекауту користуватися SMS та месенджерами, які поглинають менше ресурсів, ніж мобільний інтернет, і не зловживати передаванням даних (фотографій, відео, голосових повідомлень та іншого «важкого» контенту).

Крім того, комісія нагадує, що в разі втрати зв’язку в мережі свого оператора можна скористатися послугою національного роумінгу на мережах операторів Vodafone Ukraine, Kyivstar, lifecell та 3mob. 

Раніше у військовій адміністрації Києва пояснювали, що під час тимчасового вимкнення електромереж перебоїв з мобільним зв’язком та інтернетом від мобільних операторів не уникнути.

Сьогодні, 19 грудня, у Києві та 10 областях ввели аварійні відключення електроенергії через ракетні атаки росіян.

Фото: Рexels

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Алекс
14:17 / 19.12.2022
А що, купити бензогенератори коштів не вистачає чи розуму?
Перець
14:08 / 19.12.2022
Хіба те, що електрообладнання не працює без електрики, треба пояснювати? В нас є настільки тупі люди, котрі цього не розуміють?
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду