В Іракcькому Курдистані зарештували журналіста, щоб заспокоїти ісламістів

00:00,
17 Травня 2012
1099

В Іракcькому Курдистані зарештували журналіста, щоб заспокоїти ісламістів

00:00,
17 Травня 2012
1099
В Іракcькому Курдистані зарештували журналіста, щоб заспокоїти ісламістів
У місті Ербіль, столиці автономного регіону Іракський Курдистан, ув’язнено Хаміна Арі (Hamin Ary) – редактора щомісячного часопису Chirpa, повідомляють в середу «Репортери без кордонів (RSF). 

Причиною ув’язнення став передрук цим часописом Chirpa, що виходить курдською та арабською мовами, «богохульної» статті  курдського автора Ґорана Халмата (Goran Halmat), який наразі проживає у вигнанні в Норвегії.

Стаття під заголовком «Я і Бог», вперше розміщена у Facebook ще в 2010 році, написана у формі розмови з Всевишнім. На думку радикальних ісламістів, матеріал є «образливим для ісламу».

За словами начальника поліції Ербіля, Хаміна Арі (Hamin Ary) затримали згідно зі статтею іракського кримінального кодексу, котра передбачає покарання за «злочини, які зачіпають релігійні почуття».

Арі перебуває у в’язниці з 7 травня, журналісту загрожує максимальний термін – 3 роки позбавлення волі. При цьому кримінальний кодекс, чинний в Іракському Курдистані, взагалі не передбачає арештів журналістів, пов’язаних з їхньою професійною діяльністю.

Крім того, було ухвалено рішення про припинення виходу часопису Chirpa на невизначений термін.

Сотні ісламістів зібралися 6 травня у мечеті Савааф у центрі Ербіля. Союз улемів та ісламістські партії, зокрема, екстремістська Jama’a Islamiya, закликали на знак протесту проти публікації  статті провести 8 травня масову демонстрацію.

Однак наступного дня  редактора-«богохульника» зарештували. Прем’єр-міністр Курдистану Начирван Барзані (Nechirvan Barzani) засудив передрук статті як прояв нападу на іслам – і, по суті, піддав критиці відсутність обмежень на свободу ЗМІ в Курдистані.

У відповідь Jama’a Islamiya заявила, що скасовує заплановану демонстрацію протесту.

І все ж таки наступного дня близько 2 тис. демонстрантів пройшли вулицями Ербіля, закликаючи вбити автора «богохульної» статті – Горана Халмата.

Також було вчинено спробу підпалити телестанцію Zagros TB, власником якої є Демократична партія Курдистану (ДПК) – одна з двох основних правлячих в регіоні.

Публікація в часописі Chirpa співпала з напруженістю у відносинах між ісламістськими угрупованнями та урядом Курдистану, відзначають «Репортери без кордонів» (RSF). За декілька тижнів актуалізації конфлікту ісламістські партії почали протестувати проти продажу одягу з написами арабською мовою, що «мають побічний зміст». Схоже, вони вчепилися за  статтю, щоб здійснити ще одну атаку проти уряду Іракського Курдистану.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
RSF
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду