У Таїланді військові диктують ЗМІ редакційну політику та арештовують журналістів

00:00,
28 Травня 2014
1070

У Таїланді військові диктують ЗМІ редакційну політику та арештовують журналістів

00:00,
28 Травня 2014
1070
У Таїланді військові диктують ЗМІ редакційну політику та арештовують журналістів
Тайські військові продовжують стримувати потік новин та інформації, диктуючи ЗМІ редакційну політику та вимагаючи від них не публікувати «матеріали, які розпалюють конфлікт». Так оцінюють сьогоденне становище медіа у Таїланді після проголошення воєнного стану та державного перевороту «Репортери без кордонів» (RSF).

Військові арештували журналіста щоденної газети Nation Правіта Роджанапхрука (Pravit Rojanaphruk), відомого критичними виступами проти закону за образу його Королівської Величності.

За їхнім викликом у супроводі адвоката та представника ООН він з’явився у штаб-квартирі нещодавно створеної Національної ради за мир і порядок. Протягом п'яти годин його допитували самого, а після цього доправили у невідомий центр для в'язнів, де утримують і досі.

«Репортери» наводять висловлювання Правіта, з якими він звернувся до журналістів, перш ніж іти за викликом до військових. Він висловив сподівання, що «народ не втратить силу духу» і що «генерал Прают Чан-Оч буде останнім диктатором Таїланду».

«Вони можуть кинути за ґрати мене, однак не мою совість», - додав він. Висловлюючи протест проти утисків медіа військовою владою, Правіт у присутності журналістів вставив собі в рота кляп й затулив вуха.

Головного редактора часопису Fah Diew Gan («Мир і свобода») Транапола Еавсакула (Thanapol Eawsakul), який також зазнавав переслідувань через «образу його Королівської Величності», арештували за участь у мирній акції протесту в Бангкоку проти державного перевороту.

Групу із 19-ти головних редакторів і видавців військові викликали на нараду, щоб напоумити, як висвітлювати новини «у ненормальній ситуації».

Командувач армією Таїланду генерал Прают Чан-Оч (Prayuth Chan-och), якого король призначив керівником Національної ради за мир і порядок, погрожував закрити медіа, якщо вони використовуватимуть Facebook «для розпалювання конфлікту». Він оголосив також про намір контролювати сайти та соціальні мережі, які публікують контент із підбурюваннями до конфлікту» чи з замахом на мир і громадський порядок.

Національна рада оприлюднила нові положення, що стосуються заборони функціонування телемереж, після запровадженої воєнного стану і здійснення державного перевороту. 25 травня трансляцію було дозволено відновити усім  безкоштовним телеканалам, за винятком Thai PBS.

14 телемереж, які з погляду військових розповсюджують «упереджену інформацію», зможуть отримати дозвіл, якщо зобов'яжуться не порушувати громадський спокій і порядок. Комунальні радіостанції, які не мають ліцензій на трансляції, повинні звернутися за дозволом до Національної  ради.

Військові оголосили також, що справи звинувачених у порушенні закону за образу його Королівської Величності та у замаху на національну безпеку відтепер розглядатимуть не кримінальні, а воєнні суди.

«Армія, яка претендує на те, що відновлює мир і громадський порядок, не може топтати свободу інформації, - нарікає директорка відділу досліджень RSF Люсі Морійон (Lucy Morillon). – Медіа повинні мати змогу продовжувати інформаційну роботу без тиску й залякувань з боку учасників конфлікту».

Представниця «Репортерів» закликала командувача королівською армією Таїланду генерала Праюта Чан-Оча негайно звільнити  арештованих журналістів.

Як повідомляв Media Sapiens, 20 травня тайська армія в умовах гострого політичного протистояння запровадила в країні воєнний стан, а 22 травня здійснила державний переворот, перебравши усю владу до своїх рук.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
fr.rsf.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду