Білоруська асоціація журналістів проводить кампанію за звільнення редактора Belarusian News Photos /

00:00,
18 Серпня 2012
1158

Білоруська асоціація журналістів проводить кампанію за звільнення редактора Belarusian News Photos /

00:00,
18 Серпня 2012
1158
Білоруська асоціація журналістів проводить кампанію за звільнення редактора Belarusian News Photos /
Білоруська асоціація журналістів (БАЖ) оголосила цього тижня кампанію зі збирання підписів під спеціальною петицією за звільнення засновника і редактора сайту Belarusian News Photos Антона Суряпіна, повідомляє Міжнародний інститут преси (IPI).

БАЖ  вважає кримінальне переслідування Суряпіна «безпосередньо пов’язаним  з  професійною діяльністю, а також кричущим порушенням права на отримання, зберігання та розповсюдження інформації, що гарантується білоруською Конституцією».

Звернення БАЖ  адресоване усім членам спілки, міжнародним журналістським організаціям і всім небайдужим громадянам.

Ірина Віданова – засновник і редактор  молодіжного видання 34 Multimedia Magazine, відзначеного цього року престижною нагородою Media Pioneer Award («Першовідкривач незалежних медіа»), заявила, що Суряпіна тримають у повній ізоляції і рідко дозволяють зустрічатися з  адвокатом.

За словами матері журналіста, з моменту його арешту вона отримала від сина лише одну звістку. Публічної інформації про те, у чому звинувачують Суряпіна, мало.

Із закликом до білоруської влади негайно звільнити Антона Суряпіна звернулися  віденський Міжнародний інститут преси (IPI) його філія – Медіаорганізація Південної та Східної Європи (SEEMO).

«Білоруська влада має надати докази того, що Антон Суряпін щось вчинив, крім того, що повідомляв новини. А це не – злочин, – заявив заступник директора IPI Ентоні Міллз (Anthony Mills). – Його арешт і досудове  утримання під вартою лише сприятиме  посиленню самоцензури в Білорусі, де голоси незалежних журналістів вкрай необхідні для протидії жорсткому контролю урядом публічної інформації. Ми повністю підтримуємо наших колег з Білоруської асоціації журналістів, закликаючи до негайного звільнення Суряпіна».

Як повідомлялося раніше, у КДБ Білорусі підтвердили, що 20-річного фоторепортера звинувачено  «у порушенні державного кордону». Йому інкримінують також причетність до десантування 4 липня над білоруською територією зі шведського літака Jodel сотень лялькових плюшевих ведмедиків з посланнями «Ми підтримуємо боротьбу громадян Білорусі за свободу слова».

Насправді Суряпін був першим, хто розмітив на своєму сайті знімки цієї події, які, за його твердженням, отримав електронною поштою від невідомих осіб. Нині йому загрожує тюремне ув’язнення терміном від трьох до семи років.

Крім цього, минулого тижня у Мінську було арештовано журналістку Ірину Козлик і фоторепора Юлію  Дорошкевич, додає IPI. Це сталося після того, як вони позували для фотознімків, тримаючи під час антиурядового протесту плюшевих ведмедиків.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: AFP.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду