Колоніальна спадщина

Колоніальна спадщина

00:00,
2 Жовтня 2012
1225

Колоніальна спадщина

00:00,
2 Жовтня 2012
1225
Колоніальна спадщина
Колоніальна спадщина
Хоча Індія – найбільша демократична країна світу, в ній зберігся закон про заколот колоніальної доби, який дозволяє ув’язнювати журналістів.

Однак після національної дискусії, що виникла внаслідок арештів за допотопним звинуваченням 25-річного політичного карикатуриста Асіма Триведі (Aseem Trivedi) та інших, індійські урядовці змушені зайнятися самоаналізом.

Міністри офіційно ініціювали перегляд цього закону. Запроваджений 1870 року британцями для захисту від повстання, він стверджує: будь-якій особі, яка поширює чи намагається поширити ненависть або зневагу, провокує або намагається спровокувати невдоволення урядом, встановленим в Індії законом, загрожує довічне тюремне ув’язнення. Закон підпадає під розділ 124A індійського кримінального кодексу.

«Чимало політиків підняли свій голос супроти закону про заколот публічно і в Twitter. Сподіваюся, вони робитимуть те ж саме у парламенті», – сказав Комітету захисту журналістів Триведі.

У разі визнання винним йому загрожує довічне тюремне ув’язнення. Карикатурист, арештований у вересні та звільнений під заставу, повідомив КЗЖ, що в різних поліційних дільницях на нього заведено чотири справи зі звинуваченнями в порушенні законів – від протизаколотного до тих, у яких ідеться про інформаційні технології (Information Technology Act), національні емблеми (National Emblem Act) та про запобігання образі національній честі (Prevention of Insult to National Honour Act).

На своєму сайті Триведі критикував корупцію, опублікувавши карикатури, що паплюжили національні символи. На одній із них будівлю парламенту Індії зображено як брудний унітаз. Коли торік з’явилися його карикатури, уряд закрив сайт.

Та навіть перебуваючи за ґратами, Триведі виступав проти несправедливих звинувачень. Із в’язниці він заявив: «Якщо казати правду – це крамола, то я справді підбурював до заколоту. Якщо піднімати голос проти несправедливості – це крамола, то я підбурював до заколоту. Якщо націоналізм та його визначення змінилися, то можна сказати, що я вчинив крамолу».

Карикатурист також повідомив КЗЖ, що призначено спеціальну слідчу групу, яка має з’ясувати, чому його звинувачено в підбурюванні до заколоту. Він сказав, що наступне засідання Верховного суду у його справі призначено на 12 жовтня в Мумбаї. Після звільнення під заставу Триведі заявив журналістам: «Ця боротьба триватиме, поки не буде скасовано закон 124А».

Декілька десятиліть тому, під час боротьби за незалежність, Махатму Ґанді звинуватили за законом про заколот. Цим самим драконівським законом в останні роки змушували замовкнути критиків. У лютому 2010 року за звинуваченням у заколоті арештували журналістів Віджая (Vijay) та Сіму Азад (Seema Azad) після того, як поліція виявила в них «антинаціональну» літературу. Подружжя, звинувачене у зв’язках із маоїстами, зрештою звільнили під заставу після тюремного ув’язнення, що тривало понад два роки.

Час від часу цей закон підливав оливи у вогонь. Наприкінці 2010 року звинувачення у підбурюванні до заколоту було висунуто проти відомого письменника Арундхаті Роя (Arundhati Roy), який виступав на підтримку незалежності Кашміру. 2008-го арештували редактора журналу Леніна Кумара Роя (Lenin Kumar Roy) після того, як він звинуватив індуїстських екстремістів у нападах на представників національних меншин.

Про справу Триведі індійський журналіст Саліл Трипатхі (Salil Tripathy) писав: «Це всього лише карикатури, а не бомби».

Автор: Суміт Ґалхотра (Sumit Galhotra), експерт із прав людини та регіональних проблем Південної Азії. Співпрацював із CNN International, Amnesty International USA та Human Rights Watch.

Джерело: Комітет захисту журналістів (CPJ)

Переклад: Аркадій Сидорук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Карикатурист Асім Триведі / www.teluguone.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду