В Ірані нова хвиля репресій проти журналістів

00:00,
23 Лютого 2013
1002

В Ірані нова хвиля репресій проти журналістів

00:00,
23 Лютого 2013
1002
В Ірані нова хвиля репресій проти журналістів
Влада проводить зачистки перед президентськими виборами.

Іранська поліція арештувала репортера щоденної реформістської газети Etemad Ехсана Мазандарані (Ehsan Mazandarani), повідомляє «Комітет захисту журналістів» (CPJ).

Він став ще однією жертвою нового погрому критично налаштованих журналістів, що розпочався 27 січня, відзначає медіаорганізація. Того дня, який назвали «чорною неділею», було затримано, щонайменше 14 представників ЗМІ. Відтоді це число збільшилося до 18.

Комітет захисту журналістів пов’язує ці репресивні заходи з намаганнями «задушити незалежну журналістику» перед президентськими виборами, що відбудуться у червні цього року.   

Натомість іранське Міністерство розвідки оприлюднило третю з початку нової хвилі репресій заяву, в якій стверджується, що арештовані входили до «мерзенної шпигунської організації, пов’язаної з BBC». Іранський уряд часто висуває подібні необгрунтовані звинувачення як привід для придушення дисидентів.

Міжнародна кампанія за права людини в Ірані (International Campaign for Human Rights in Iran) повідомила: сім’ї затриманих журналістів вважають, що деяких репортерів змусили давати неправдиві свідчення.

Минулого тижня, як повідомили медіа, з Евінської в’язниці було звільнено під заставу трьох журналістів.

Іранська влада проводить «політику дверей, що обертаються», арештовуючи одних репортерів і кидаючи за ґрати інших.

За даними Комітету захисту журналістів, у грудні 2012 року Іран був другою за масштабом (після Туреччини) в’язницею для журналістів – у цій країні за професійну діяльність було ув’язнено 45 репортерів.

Незважаючи на погрози, 50 іранських журналістів надіслали цього місяця відкритого листа Комітету захисту журналістів та іншим медіаорганізаціям, які борються за свободу преси. «Ми – журналісти, і підтримувати правду – наш обов’язок, – відзначається у листі. – Якщо бути журналістом – злочин, ми всі є спільниками цього злочину».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Iranbriefing.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду