Проти афганських журналістів подано позов за висвітлення перестрілки охоронців депутатів

00:00,
6 Серпня 2012
977

Проти афганських журналістів подано позов за висвітлення перестрілки охоронців депутатів

00:00,
6 Серпня 2012
977
Проти афганських журналістів подано позов за висвітлення перестрілки охоронців депутатів
Двоє депутатів афганського парламенту подали позов  проти  найбільшого в країні  незалежного інформаційного агентства Pajhwok Afghan News та Radio Killid, котрі надали розголосу перестрілці між охоронцями депутатів в одній із кабульських клінік, повідомляють «Репортери без кордонів» (RSF). 

Перестрілку спровокував охоронець члена парламенту Мулаві Тарахела (Mulavi Tarakhel), котрий намагався пройти медогляд без черги. Це викликало спротив пацієнтів, серед яких був охоронець іншого депутата – Хаджі Алли Ґула Муджахіда (Haji Allah Gul Mujahid). Ініціатор скандалу зник, однак невдовзі повернувся озброєний – перестрілка, що виникла між охоронцями, тривала  декілька годин.

Radio Killid передало  повідомлення про стрілянину у клініці, а після цього  постійно оновлювало інформацію. Pajhwok Afghan News також висвітлювало   ці події. Наджіба Аюбі (Najiba Ayubi), яка очолює Killid Media Group, заявила: «Ми оновлювали новину посиланнями на представників служби безпеки. Хотіли ще отримати коментарі від депутатів парламенту, та не змогли з ними зв’язатися».

Посадовець Міністерства інформації зателефонував Аюбі та попросив її припинити трансляцію повідомлень про інцидент. Пізніше представники відомства визнали, що телефонували Killid Media Group – однак заперечували  вимогу про замовчування інформації. Згодом двоє невідомих прийшли до  оселі Наджібі Аюбі, однак вона не відчинила їм двері.

Справа набула несподіваного повороту. Спочатку парламентарії вимагали від представників Pajhwok Afghan News та  Radio Killid  вибачення. Коли ж останні відмовилися та закликали провести розслідування, законодавці надіслати скаргу до Міністерства інформації. Відомство передало її на розгляд Комісії з перевірки правопорушень медіа (The Media Offences Verification Commission). Однак цього законодавцям здалося замало, і в спробі покарати журналістів вони апелювали до Феміди.

«Репортери без кордонів» засуджують втручання афганської влади в діяльність медіа, назвавши цей випадок «незаконним», а також зауваживши, що це –  «пряма атака на незалежність медіа».

«Жодному урядовцю не слід дозволяти впроваджувати цензуру на критику, це є прямим порушенням свободи медіа. Це – зловживання владою», – наголошує RSF.    

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Сайт Pajhwok Afghan News / MS
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду