В Єгипті викрадено політичного журналіста

00:00,
26 Лютого 2013
1186

В Єгипті викрадено політичного журналіста

00:00,
26 Лютого 2013
1186
В Єгипті викрадено політичного журналіста
Комітет захисту журналістів (CPJ) висловлює занепокоєння у зв’язку із зникненням безвісти журналіста новинного сайту Masrawy Мохамеда ель-Саві.

Мохамед ель-Саві (Mohamed el-Sawy) висвітлював на сайті Masrawy політичні новини. В останньому опублікованому матеріалі він вказав на причетність нинішнього єгипетського президента до режиму Хосні  Мубарака.

За свідченням колег, Мохамед ель-Саві востаннє телефонував їм минулого тижня, повідомивши, що його викрали по дорозі на роботу і утримують в одному з районів єгипетської столиці. Після короткого телефонного дзвінка від ель-Саві не надходило жодних новин. Єгипетські медіа не повідомляють, чи журналісти та родина зниклого безвісти отримували вимоги щодо викупу.

Родичі та колеги Мохамеда ель-Саві протестували в суботу біля будівлі генпрокуратури, закликаючи її представників негайно провести розслідування викрадення журналіста.

Головний редактор порталу Masrawy Імад Саєд  (Emad Sayed) висловив припущення щодо зв’язку зникнення ель-Саві і перманентним переслідуванням ЗМІ єгипетською владою.

Так, військовий суд Ісмаїлії відклав у неділю процес над фотокореспондентом Мухамедом Сабрі (Muhamed Sabry). Його звинувачують у незаконному перебуванні в забороненій зоні та фотографуванні військових об’єктів без відповідного дозволу. Зараз Сабрі звільнено під заставу.

У лютому на допит було викликано головного редактора газети Tahrir Ібрагіма Ейссу (Ibrahim Eissa), який звинувачувався у висміюванні Корану та законів шаріату.

Головному редактору економічного часопису Amwal Al-Ghad і ведучому телевізійного ток-шоу Al-Shaab Yoreed («Люди хочуть») Діну Абделю Фаттаху (Dina Abdel Fattah) та редактору ток-шоу Kaхірі Хассану (Kahiry Hassan) було пред’явлено звинувачення у «підтримці тероризму». Приводом для звинувачень стала з телепрограма, в якій Фаттах брав інтерв’ю у членів «Чорного блоку», єгипетської  молодіжної організації, яка протестує проти діяльності адміністрації президента Мухаммеда Мурсі (Mohamed Morsi).

Головний редактор англомовного сайту Al-Ahram Хані Шукралла (Hani Shukrallah) викривав «уряд братів-мусульман», який позбавив його редакційної посади. На своїй сторінці у Facebook журналіст опублікував повідомлення: «Справу зроблено: мене викурили з Al-Ahram».

Чимало інших редакторів державних медіаінституцій, відзначає Комітет захисту журналістів, змушені були залишити минулого року свої посади – після того, як уряд почав призначати на керівні посади у ЗМІ своїх політичних союзників.

Мохамед ель-Саві зник безвісти «на тлі серйозного погіршення стану свободи преси в Єгипті після 8-місячного перебування при владі президента Мухаммеда Мурсі», підкреслює Комітет захисту журналістів.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Мохамед ель-Саві. Фото: Masrawy.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду