Лівійському журналісту загрожує до 15 років позбавлення волі за наклеп

00:00,
2 Квітня 2013
1411

Лівійському журналісту загрожує до 15 років позбавлення волі за наклеп

00:00,
2 Квітня 2013
1411
Лівійському журналісту загрожує до 15 років позбавлення волі за наклеп
У Тріполі продовжується судовий процес над редактором газети Al-Umma Амарою Абдааллою аль-Хітабі, повідомляють «Репортери без кордонів» (RSF).  

Амару Абдааллу аль-Хітабі (Amara Abdallah Al-Khitabi) звинувачують у наклепі та образі через публікацію у лютому минулого року списку 87 суддів і прокурорів, які підозрюються у корупції.

 

Звинувачення у наклепі на представників Феміди загрожує лівійському журналісту можливим покаранням терміном від 3 до 15 років позбавлення волі за статтею Кримінального кодексу, що діє з часів Мумммара Каддафі, відзначають «Репортери без кордонів».

 

Про те, звідки з’явився список, офіційно не згадується. Однак, згідно з даними RSF, вперше його було оприлюднено не в Al-Umma, а в одній з соціальних мереж.

 

Крім цього, аль-Хітабі також звинувачується у відсутності ліцензії на випуск газети. Однак його адвокат заперечує це звинувачення і має відповідні докази, відзначає RSF.

 

Амара Абдаллу аль-Хітабі заарештували ще у грудні минулого року. Редактора утримували у столичній військовій тюрмі, не дозволяючи спілкуватися з адвокатом. Судовий процес у кримінальній справі проти аль-Хітабі було розпочато 18 лютого 2013 року, зараз процес поновлено після кількатижневої перерви.

 

67-річний журнадіст хворий, зокрема, на цукровий діабет, однак йому не дозволили отримати необхідну медичну допомогу. Оскільки Абддаллі важко рухатися, родина хотіла забезпечити його інвалідним візком, це прохання також було відхилено.

 

Після ув’язнення стан здоров’я аль-Хітабі неухильно погіршувався, відзначають «Репортери без кордонів», після оголошеного в’язнем голодування його все ж таки доправили до лікарні.

 

Репортери без кордонів закликали лівійську владу негайно звільнити редактора Al-Umma.

 

Медіаорганізація наполягає на виконанні  Лівією взятих нею міжнародних зобов’язань за Міжнародним пактом про громадянські та політичні права (International Covenant on Civil and Political Rights) щодо умов утримання в’язнів.

 

RSF нагадує актуальну рекомендацію Комітету ООН з прав людини (The UN Human Rights Committee), що «державам-членам міжнародної організації слід декриміналізувати дифамацію і що ув’язненння за неї ніколи не може бути доцільним покаранням». 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Feb 17th.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду