Фонд судових справ захистить права журналістів

00:00,
4 Жовтня 2012
1099

Фонд судових справ захистить права журналістів

00:00,
4 Жовтня 2012
1099
Фонд судових справ захистить права журналістів
Фонд стратегічних судових справ у сфері свободи слова та діяльності ЗМІ, який утворено на базі Центру правової допомоги і освіти ЗМІ «Інституту розвитку регіональної преси» (ІРРП) у вересні 2012 року, допоможе журналістам у захисті їхніх прав. 

Фонд стратегічних судових справ у сфері свободи слова та діяльності ЗМІ сформовано за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», британського фонду Media Legal Defence Initiative (MLDI) та Українського медіапроекту «Інтерньюз Нетворк». Таким чином, він став провідним центром з надання безкоштовної юридичної допомоги журналістам в Україні та діє через мережу регіональних медіаюристів.

ІРРП запрошує звертатися до Фонду за правовою допомогою у судових справах ЗМІ та журналістів, права яких були порушені. Рішення про  підтримку справи приймається на регулярних засіданнях Правозахисної Ради. Консультації за зверненнями журналістів надаються незалежно від того, чи схвалене позитивне рішення про фінансування правової підтримки.

Медіаюристи ІРРП та всеукраїнської мережі регіональних медіаюристів і раніше надавали професійну правову допомогу журналістам усіх видів ЗМІ у судових справах. Фахівці активно застосовують практику Європейського суду з прав людини.  

«Ми надаємо допомогу у справах про дифамацію, про доступ до інформації, коли журналістові було відмовлено у наданні інформації, – розповідає медіаюрист ІРРП Людмила Панкратова. – Наразі важливим для журналістів є захист їхньої законної професійної діяльності. Тому пріоритетними є звернення, коли правоохоронні органи не реагують на заяву журналіста про порушення справи за ст. 171 Кримінального кодексу України (про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) або відмовляють у порушенні такої справи».

Частими є звернення від представників онлайн-ЗМІ, які потерпають від того, що їх не визнають журналістами і вимагають надати свідоцтво про реєстрацію їхнього засобу масової інформації. Почастішали й позови до журналістів та ЗМІ про захист честі, гідності та ділової репутації, а суми відшкодування стали сягати сотень тисяч гривень.

«ІРРП співпрацює з великою кількістю регіональних юристів. Це дуже зручно для регіональних журналістів, адже юридичну допомогу їм надасть фахівець, який працює у тому самому або сусідньому регіоні, – зауважує медіаюрист Людмила Опришко. – Київські юристи візьмуться за регіональну справу тоді, коли необхідна участь більш авторитетних чи іменитих юристів, з багатшим досвідом, або тоді, коли позовні вимоги та дії позивача занадто активні та агресивні і місцевий юрист не встигає відреагувати на всі події».

Для отримання правової допомоги у судових справах необхідно заповнити анкету та заяву-звернення, які можна завантажити на сайті ІРРП.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Communicate
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду