У Таджикистані зник відомий блогер, докторант канадського університету Олександр Содиков

У Таджикистані зник відомий блогер, докторант канадського університету Олександр Содиков

00:00,
20 Червня 2014
1450

У Таджикистані зник відомий блогер, докторант канадського університету Олександр Содиков

00:00,
20 Червня 2014
1450
У Таджикистані зник відомий блогер, докторант канадського університету Олександр Содиков
У Таджикистані зник відомий блогер, докторант канадського університету Олександр Содиков
Human Rights Watch вимагає від таджицької влади негайно звільнити чи висунути достовірне звинувачення блогеру, досліднику канадського університету Олександру Содикову (Alexander Sodiqov).

Двоє осіб, які назвалися співробітниками Державного комітету національної безпеки (State Committee for National Security) затримали його у Хорозі – столиці Гірничо-Бадахшанської Автономної Області (ГБАО) «за підозрою у шпигунстві», повідомив сайт правозахисної організації.

Урядові чиновники відмовляються підтвердити, що він перебуває під арештом і не розкривають його  місцезнаходження.

«Дослідник, очевидно,“зник” у Таджикистані, влада якого протягом декількох днів не повідомила, де він перебуває і як почувається», - заявив директор Human Rights Watch з питань Європи і Центральної Азії Г’ю Вільямсон (Hugh Williamson). Він висунув вимогу забезпечити Содикову доступ до адвоката і покласти край болісному для родини випробуванню.

Як зазначає Human Rights Watch, громадянин Таджикистану, докторант Університету Торонто (the University of Toronto) та блогер відомого сайту Global Voices проводив у Гірничо-Бадахшанській автономній області під егідою британського університету Ексетера (the University of Exeter)  наукове дослідження із врегулювання конфліктів. Цей край у липні 2012 року був ареною зіткнень  між військами центрального уряду та озброєним угрупуванням, а у травні 2014-го тут відбувалися протести.

Правозахисна організація подає деякі обставини арешту Олександра Содикова. Агенти Державного комітету національної безпеки затримали його 16 червня, коли той брав інтерв'ю у провідника травневих антиурядових маніфестацій, представника опозиційної Соціал-демократичної партії Таджикистану Аліма Шерзамонова. Той повідомив репортерів, що до них підійшли дві особи у цивільному. Вони назвалися співробітниками спецслужби і без пояснення причин спробували арештувати обох. Шермазонова, який висловлював протест, відпустили, а Содикова відвезли «у невідомому напрямку».

Згодом Держкомітет з національної безпеки підтвердив його арешт за звинуваченням у шпигунстві на користь не названого закордонного уряду, однак досі відмовляється заявити, що тримає його під вартою.

Про те, де він перебуває, не повідомив і сам Содиков під час телефонної розмови з дружиною, що відбулася того дня, як його арештували.

Насильницькі зникнення, наголошує Human Rights Watch, збільшують ймовірність тортур чи іншого жорстокого поводження.

«Уряд Таджикистану, схоже, спочатку арештовує, потім ставить запитання, а згодом визначає підхід», - заявив Вільямсон.

17 червня джерела, близькі до родини Содикова, інформували правозахисну організацію, що поліція обшукала будинок його матері у Душанбе,  конфіскувавши флешки та комп'ютери.

Наступного дня державне телебачення у Хорозі показало кадри із заявою  Содикова про Гірничо-Бадахшанську автономну область. З них можна зробити висновок, що нині він перебуває під арештом місцевих силовиків. Однак про це у телепрограмі не повідомлялося.

Британський університет Ексетера підтвердив, що поїздка Олександра Содикова у ГБАО – складова частина його дослідження. Учені навчального закладу, які працюють над центральноазійською темою, вважають, що його арешт став помстою за наукове дослідження і висловили тривогу за його безпеку.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович закликала владу у Душанбе негайно надати інформацію про зникнення і розкрити місцезнаходження Олександра Содикова, відомого як «блогера і коментатора таджицької та центральноазійської політики».

Стурбованість зникненням дослідника висловило також представництво Євросоюзу у Таджикистані, наполягаючи на якнайшвидшому наданні інформації його рідним стосовно того, що з ним сталося.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
fergananews.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду