Суд забов’язав таджицьку газету заплатити $10,5 тис. за наклеп на сина урядовця

00:00,
26 Лютого 2013
1159

Суд забов’язав таджицьку газету заплатити $10,5 тис. за наклеп на сина урядовця

00:00,
26 Лютого 2013
1159
Суд забов’язав таджицьку газету заплатити $10,5 тис. за наклеп на сина урядовця
Згідно з постановою районного суду Душанбе, газета «Имруз News» повинна сплатити 50 тис. сомонів (близько $10,5 тис.) у якості відшкодування моральних збитків за наклеп на сина начальника таджицької Держзалізниці. Крім цього, суд забов’язав видання публічно вибачитися перед позивачем, повідомляє «Комітет захисту журналістів» (CPJ).

Ініціатором поданого у січні поточного року позову став Рустам Хукумов, син начальника Таджицької державної залізниці Амонулло Хукумова. Позов стосувався опублікованої «Имруз News» у жовтні минулого року статті, в якій вказувалося на сумнівні причини звільнення позивача з російської в’язниці. У матеріалі також стверджувалося, що справа Хукумова призвела свого часу  до напруженості у дипломатичних відносинах між Таджикистаном і Росією.

В інтерв’ю Asia Plus головний редактор тижневика Назірі Нусрат (Naziri Nusrat) назвав  судове рішення упередженим, відзначивши, що суд із самого початку розглядав справу у односторонньому порядку і був на боці інтересів Хукумова. Нусрат також заявив, що видання оскаржуватиме вердикт суду, звернувшись до апеляційних установ вже 4 березня.

Журналісти його видання, наголосив редактор, не ображали Хукумова і відповідають за наведені у публікації факти. 

За словами Нусрата, юристи його видання зверталися до суду з проханням  провести мовну експертизу дискусійної статті, а також вимагали від російської прокуратури офіційного пояснення причин звільнення Рустама Хукумова з в’язниці. Обидва звернення були відхилені.

«Ми стурбовані тим, що судовий процес проти «Имруз News» був закритим, і рішення про відшкодування моральних збитків може негативно вплинути на місцеві медіа», – відзначив науковий співробітник європейської та центральноазійської програми Комітету захисту журналістів Музаффар Сулейманов (Muzaffar Suleymanov).

Хоча торік Таджикистан декриміналізував дифамацію, державні чиновники, за даними комітету, продовжують подавати позови проти ЗМІ, звинувачуючи останні у наклепі.

Рустама Хукумова, який має подвійне російсько-таджицьке громадянство, і ще трьох таджицьких громадян у 2008 році затримали співробітники російського відомства із боротьби з незаконним обігом наркотиків. У вересні 2010-го  Хукумову в РФ винесли вирок – 9 років і 6 місяців тюремного ув’язнення.

Суд визнав його організатором злочинного угруповання, котре займалося незаконним ввезенням залізницею наркотиків до Росії.

В опублікованій Imruz News статті повідомлялося, що  Хукумова звільнили з російської тюрми в обмін на двох звільнених з таджицької в’язниці російських пілотів, яких звинувачували у контрабанді авіаційної техніки. Однак Душанбе і Москва категорично спростовували припущення про ведення подібних переговорів.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Islam News.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду