У Росії можуть розширити дію антипіратського закону на музику, літературу та програмне забезпечення

00:00,
17 Вересня 2013
1245

У Росії можуть розширити дію антипіратського закону на музику, літературу та програмне забезпечення

00:00,
17 Вересня 2013
1245
У Росії можуть  розширити дію  антипіратського закону на музику, літературу та програмне забезпечення
Відповідний законопроект сьогодні внесений до Держдуми. Автори зазначають, що він спрямований на захист авторських прав музикантів, літераторів та розробників комп’ютерних програм.

Антипіратський закон, який набув чинності 1 серпня 2013 року,  може бути застосований лише до відеопродукції – він передбачає можливість досудового блокування сайтів з нелегальним контентом. 

Автори нового законопроекту,  депутати від «Єдиної Росії» Роберт Шлегель та Марія Максакова, пропонують розширити сферу застосування закону на твори музики, літератури та програмне забезпечення. Такі справи пропонується віддавати у суд з інтелектуальних справ і вести досудовий порядок вирішення спорів, пише «Коммерсант». Ці зміни не єдині: над доповненнями до закону зараз працюють не лише у Держдумі, але і в уряді та адміністрації президента.

Як відомо, антипіратський закон викликав хвилю критики з боку інтернет-компаній, в тому числі з боку Google, Wikimedia Russia, Mail.Ru Group, «Яндекс», «Афиша-Рамблер-СУП» і Ru-Center. Російська асоціація електронних комунікацій вимагала переглянути закон, тому що він, на думку організації,  відкриває широкі можливості для зловживань: оскільки блокування сайту на базі припущення про порушення стане загрозою як для нових легальних сервісів, так і для інформаційних посередників.

Про неефективність блокування сайтів через «піратський» контент сьогодні заявили і у Роскомнагляді.

«Ми вважаємо, що блокування (сайтів) неефективне, оскільки воно може завдати шкоди добросовісним ресурсам», - заявив заступник керівника Роскомнагляду Максим Ксензов, на конференції  «Право на Download», присвяченій інтелектуальній власності в інтернеті.

За його словами, альтернативою примусовому блокуванню має бути вирішення спірних питань у досудовому порядку через механізм СРО – саморегулюючої організації за участі правовласників та великих інтернет-майданчиків. СРО може вирости з меморандуму, який зараз активно підписують зацікавлені сторони.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Riasv.ru
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду