У Зімбабве журналіста засудили до одного року позбавлення волі через видання незареєстрованої газети

У Зімбабве журналіста засудили до одного року позбавлення волі через видання незареєстрованої газети

13:57,
1 Липня 2015
2440

У Зімбабве журналіста засудили до одного року позбавлення волі через видання незареєстрованої газети

13:57,
1 Липня 2015
2440
У Зімбабве журналіста засудили до одного року позбавлення волі через видання незареєстрованої газети
У Зімбабве журналіста засудили до одного року позбавлення волі через видання незареєстрованої газети
Автори:
Комітет захисту журналістів закликає владу Зімбабве негайно звільнити журналіста Патріка Чітонго (Patrick Chitongo), який був засуджений до одного року позбавлення волі через видання незареєстрованої газети.

Про це йдеться на сайті CPJ.

Журналіст-фрілансер Патрік Чітонго був звинувачений у виданні The Southern Mirror без попередньої реєстрації засобу масової інформації у зімбабвійській комісії з медіа. У прес-релізі неприбуткової організації юристів Зімбабве, що боряться за права людини (ZLHR), зазначалося, що сторона обвинувачення стверджує, що було порушення статті 72 (1) закону «Про доступ до інформаціх та захист приватного життя» (AIPPA). У ньому також йдеться про те, що журналіст планує подати апеляцію. 

«Уряд Зімбабве використовував драконівський закон «Про доступ до інформації та захист приватного життя», щоби калічити та змусити замовкнути ЗМІ в країні протягом більше, ніж десяти років», - сказала програмний координатор Комітету захисту журналістів Сью Валентайн (Sue Valentine). 

«Зімбабве відіграє провідну роль в регіоні в декриміналізації дифамації, тож пора скасувати і цей закон», - додала вона. 

Чітонго звинуватили разом із трьома іншими журналістами, однак вони були виправдані, оскільки суд встановив, що ці троє журналістів були студентами, які проходили стажування. Імен підсудних у документі ZLHR зазначено не було.

За інформацією організації юристів Зімбабве, Martin Mureri - один з її членів, який виступав захисником Патріка, стверджував у суді, що журналіст не порушував вищезгаданого закону, оскільки той видав лиш «макет», «пілотну» версію газети, що є необхідною складовою реєстрації. Організація свободи преси Інституту ЗМІ Південної Африки (The press freedom group Media Institute of Southern Africa) повідомила, що три випуски були надруковані. 

У свою чергу, Комітет захисту журналістів не може підтвердити, що створення пробного випуску є необхідним у процесі реєстрації ЗМІ в Зімбабве. 

«Це сумний час для свободи преси, адже люди потрапляють до в’язниці через поширення інформації», - сказав Генеральний секретар Спілки журналістів Зімбабве Фостер Донгозі (Foster Dongozi).

Акт «Про доступ до інформації та захист приватного життя» (AIPPA) був ухвалений правлячою партією Патріотичний Фронт. Закони були засуджені зімбабвійською філією Інституту ЗМі Південної Африки, а також колишнім прокурором ЗІмбабве Ендрю Чіговера (Andrew Chigovera). У 2003 в невеликому зрізі про права людини (Human Rights Brief), що був опублікований Коледжем з права Американського Університету у Вашингтоні, вчений Джамаль Джафарі заявив, що Акт «Про доступ до інформації та захист приватного життя» використовувався для затримання журналістів, критично налаштованих до уряду, і що він «придушував суспільну дискусію».  

Нагадуємо, що 18 червня Комітет із захисту журналістів засудив затримання на території, підконтрольній «ДНР», російського журналіста «Нової газети» Павла Канигіна. Спеціальний кореспондент видання сказав, що його побили та допитали під вартою, а потім змусили покинути країну.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
blogspot.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду