Президент Колумбії запевняє, що боротиметься з безкарністю за злочини проти журналістів

Президент Колумбії запевняє, що боротиметься з безкарністю за злочини проти журналістів

17:17,
29 Травня 2015
2529

Президент Колумбії запевняє, що боротиметься з безкарністю за злочини проти журналістів

17:17,
29 Травня 2015
2529
Президент Колумбії запевняє, що боротиметься з безкарністю за злочини проти журналістів
Президент Колумбії запевняє, що боротиметься з безкарністю за злочини проти журналістів
Автори:
Президент Колумбії Хуан Сантос заявив, що боротьба з безкарністю за злочини проти журналістів буде пріоритетом його уряду.

Про цю заяву очільника латиноамериканської держави повідомляє CPJ.

«Боротьба з безкарністю буде пріоритетом мого уряду», - заявив президент Колумбії  Хуан Мануель Сантос. Уряд наполягатиме на тому, щоб  судові органи прискорили розслідування злочинів проти репортерів, додав він.  

Під час зустрічі, що відбулася у вівторок у столичному національному палаці Casa de Nariіño, делегація Комітету  захисту журналістів (CPJ) та колумбійського Фонду за свободу преси (FLIP), обговорила з президентом ключові проблеми свободи преси у Колумбії, передусім, високий рівень безкарності за убивства журналістів та за напади на місцеву пресу.  

Медійники привернули увагу голови держави до недоліків у сфері захисту журналістів, передбачених у програмі, що була започаткована в Колумбії в 2011. Ця програма забезпечує захист близько 7500  осіб, які професійно наражаються на ризики, - правозахисників, політиків і журналістів. Обсяг її фінансування становив у 2014 р. 600 тисяч доларів на день.

Сантос погодився з критикою репортерів. «Я вважаю нормальною країну, де журналістам не потрібні броньовики, охоронці, не потрібен жоден захист, -  відповів він. – Але зараз ми повинні бути  переконаними у тому, що програма отримує достатнє фінансування і діє ефективно».

 «Я був захисником свободи преси протягом понад 40 років. Ця тема мене дуже  хвилює», -заявив Сантос.    

Теперішній президент Колуибії – колишній журналіст та екс-голова Комітету з питань свободи преси й інформації Міжамериканської  асоціації преси (la Comisión de Libertad de Prensa e Información de la Sociedad Interamericana de Prensa). Його родина була до 2007 року мажоритарним акціонером провідної щоденної  колумбійської газети El Tiempo.

Сантос взяв на себе  ряд зобов'язань, запропонованих  делегацією. Він пообіцяв, передусім, розслідувати зростання рівня загроз колумбійських журналістів. Йдеться про медійників, які висвітлюють гострі для країни проблеми:  затяжний  збройний конфлікт з марксистсько-ленінським партизанським угрупованням «Революційні збройні сили Колумбії» (FARC), злочинність, та корупцію і стають жертвами насильства та  залякувань.

Учасник зустрічі  старший координатор програми американських країн КЗЖ Карлос Лауріа (Carlos Lauría) схвалив    обіцянку колумбійського президента займатися  проблемою    безкарності за напади  на репортерів. «Це  демонструє визнання ним важливого значення  вільної преси, - наголосив він. -  Тепер  Сантос повинен працювати над тим,  щоб  розкрити  справи щодо убивств журналістів та інших нападів проти медіа. Колумбія має пройти у боротьбі з безкарністю довгий шлях».

Згідно з даними КЗЖ з 1992 року  при виконанні  професійної роботи у цій країні було вбито, принаймні, 46 журналістів. Троє з  них -  відколи 2010-го  вступив на посаду  теперішній  очільник   Колумбії. За  індексом безкарності  проти  репортерів нью-йоркської медіа-організації, ця латиноамериканська держава посіла 2014 року восьме місце у світі.

За тим же джерелом,  в останні роки стан безпеки  журналістів у Колумбії поліпшився. Однак  безкарність укоренилася, а погрози й  насильство щодо журналістів як і раніше  тривають. Такі проблеми, як надмірна кількість справ на розгляді прокуратури,  невміле використання доказів роками зволікали  кримінальні розслідування.

Цьоріч у Колумбії за нез'ясованих обставин були убиті,  принаймні, двоє журналістів.

КЗЖ проводить незалежні  розслідування, щоб визначити, чи  загибель репортерів   пов’язана з їхньою професійною  роботою.

 Делегація журналістів висловила бажання  «побачити прогрес» у розслідуванні убивств і замахів на репортерів колумбійською владою до і  під час перебування при владі Сантоса.  «Я найбільше зацікавлений у тому, щоб ці справи були  розкриті», - заявив він.

 Представники CPJ і FLIP також порушили питання, щоби колумбійська влада вживала реальних заходів особливо у тих справах, коли є докази злочинних дій проти журналісті  місцевих чиновників. Президент запевнив, що «його уряд докладатиме   зусиль для виявлення винуватців  і  притягнення їх до правосуддя».

До складу делегації, що зустрічалася з президентом Колумбії, входили Карлос Лауріа, виконавчий директор FLIP Педро Вака Вільярреал (Pedro Vaca Villarreal), член правління CPJ, лауреат Міжнародної премії свободи преси  медіа-організації Ігнасіо Гомес (Ignacio Gómez),  кореспондент CPJ в Андському  регіоні Джон Отіс  (John Otis) і член Консультативної ради американської  програми CPJ Андрес Моралес (Andrés Morales).

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ОХРАНКА
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду