Чи є інтернет-ЗМІ в Білорусі?

00:00,
7 Грудня 2010
1604

Чи є інтернет-ЗМІ в Білорусі?

00:00,
7 Грудня 2010
1604
Чи є інтернет-ЗМІ в Білорусі?
З 2011 року інтернет-ЗМІ Білорусі реєструватимуть. Зараз, на думку міністра інформації РБ Олега Пролєсковського, їх в Білорусі не існує.

 

«У нас немає такого поняття, як інтернет-ЗМІ. У нас є оцінювальна норма в законі, яку ми поки не реалізували. Тому поки офіційно інтернет-ЗМІ – це не засоби масової інформації. Це блогери, можливо, але поки що не журналісти. Я гадаю, що наступного року постановою уряду ми це питання вирішимо», – зауважив Пролєсковський.

 

«Така сама проблема, приміром, і у росіян, – додав міністр. – Зараз вони розробляють своє законодавство, в яке вводиться поняття «Мережевий ЗМІ». Він реєструватиметься так само, як звичайний засіб масової інформації, і тоді це вже буде журналіст».

 

Будучи поінформованим про роботу російських законодавців у сфері ЗМІ, Пролєсковський не може не знати, що російські інтернет-сайти вже давно працюють на підставі ліцензій та/або свідчень про реєстрацію Міндруку РФ, а працевлаштовані на таких сайтах «блогери» іменуються журналістами і не піддаються при цьому професійній дискримінації з боку органів державної влади.

 

Крім того, міністр стверджує: «Сьогодні контент наших веб-сайтів в основному безоплатний, ринок реклами у сфері інтернет-ЗМІ має незначний обсяг і перебуває по суті в зародковому стані. Така ситуація, до речі, характерна для усього пострадянського простору та і багатьох країн далекого зарубіжжя. Отже, повний перехід друкованих ЗМІ в Інтернет поки є малоймовірним».

 

«Соціальна відповідальність журналіста – це передусім його прагнення завжди усвідомлювати ті наслідки, соціальні, політичні, культурні, які може спричинити публікація його матеріалу. Зараз досить поширеною є точка зору, що журналіст, навпаки, не повинен обмежувати себе і відкрито писати усе, що він бачить і розуміє. Але ж жоден журналіст не може бути абсолютно об'єктивним! Погодьтеся, у всіх є свої погляди, свої пристрасті, своя позиція. Чи має тоді сенс претендувати на володіння абсолютною істиною?.. Об'єктивним є той журналіст, який має власну громадянську позицію, відкрито проголошує і захищає її у своїй роботі. І саме такий підхід лежить в основі білоруської журналістики», – відзначає Олег Пролєсковський.

 

Медіаграмотність за матеріалами bdg.by

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду