Білоруського журналіста хочуть судити за «незаконне виготовлення ЗМІ»

Білоруського журналіста хочуть судити за «незаконне виготовлення ЗМІ»

17:57,
22 Грудня 2014
1939

Білоруського журналіста хочуть судити за «незаконне виготовлення ЗМІ»

17:57,
22 Грудня 2014
1939
Білоруського журналіста хочуть судити за «незаконне виготовлення ЗМІ»
Білоруського журналіста хочуть судити за «незаконне виготовлення ЗМІ»
Автори:
На журналіста із міста Брест Алеся Левчука склали протокол за незаконне виготовлення та поширення продукції ЗМІ.

Журналіст розповів сайту charter97.org, що 18 грудня йому на мобільний зателефонував дільничний міліціонер і повідомив, що проти нього порушений адміністративний процес. У зв’язку з цим журналіст нібито повинен прийти до РУВС на допит 18 або 19 грудня.

«Я відразу попередив працівника, що все необхідно робити відповідно до закону – і без повістки в РУВС йти не збираюся», - каже журналіст.

За його словами, міліціонер пообіцяв особисто принести повістку, але не зробив цього. 20 грудня батьки журналіста поштою отримали лист, у якому був протокол за ч.2.ст 22.9 Кодексу про адміністративні правопорушення Білорусі, складений без пояснень Алеся Левчука. Натомість у надісланому документі було сказано, що журналіст відмовився ознайомитися з протоколом та підписати його.

Алесь Левчук також звертає увагу на те, що протокол складений із порушеннями: у ньому було виправлено дату виготовлення (з 29 на 19), містяться «абсурдні формулювання», наприклад «… здійснив незаконне виготовлення засобів масової інформації».

«Зокрема у протоколі стверджується: 24.11.2014 року близько 13.00 гр-н Левчук А. С, не маючи акредитації у якості журналіста на території РБ, перебуваючи на вулиці Радянській взяв інтерв’ю у громадянина Цимбалова Д.С., яке розмістив у комп’ютерній мережі інтернет на сайті польського телеканалу “Белсат”, чим порушив вимоги ст. 36 п 15. ст 1 закону РБ від 17.07.2008 Про засоби масової інформації, чим здійснив незаконне виготовлення засобів масової інформації», - розповідає журналіст.

Алесь Левчук зауважує, що не можна до фізичної особи застосовувати статтю, яка стосується юридичних осіб. «Оскільки зрозуміло, що я ніяким чином не міг виготовити засіб масової інформації. І тим більше, перебуваючи на вулиці Радянській у Білорусі, розмістити матеріал на сайті телеканалу у Польщі», - каже він, додаючи, що ніхто не довів, що він особисто виготовив та розмістив матеріал.

У зв’язку з інцидентом Алесь Левчук планує подати до прокуратури скаргу на дії міліції.

Нагадаємо, у Білорусі в суботу ввечері заблокували незалежні інтернет-сайти.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Алесь Левчук, mediakritika.by
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду