«Чудова пара», «Каос», «День шакала»: п’ять серіалів осені, які варто подивитися

«Чудова пара», «Каос», «День шакала»: п’ять серіалів осені, які варто подивитися

23:42,
27 Жовтня 2024
458

«Чудова пара», «Каос», «День шакала»: п’ять серіалів осені, які варто подивитися

23:42,
27 Жовтня 2024
458
«Чудова пара», «Каос», «День шакала»: п’ять серіалів осені, які варто подивитися
«Чудова пара», «Каос», «День шакала»: п’ять серіалів осені, які варто подивитися

Дівчина-підліток, яка вирішила пограти в детектива, і жінка-детектив, яка ловить найнебезпечнішого вбивцю в світі; кримінальна родина олімпійських богів та два бізнес-клани, які згодні піти на кримінал, щоби потопити конкурентів, і врешті-решт — Ніколь Кідман, якій зіпсували вбивством весілля. MediaSapiens рекомендує серіали осені, які ви могли пропустити і які допоможуть відволіктися. 

«Чудова пара» («The Perfect Couple»), Netflix

На розкішному острові Нантакеті, що у штаті Массачусетс, усі готуються до помпезного весілля молодят. Багаті батьки нареченого зробили все можливе, щоб церемонія відбулась на найвищому рівні. Проте за кілька годин до події наречена знаходить тіло своєї подруги у воді. Усі близькі родичі й друзі молодої пари під підозрою, а таємниці родини потрохи спливають на поверхню.

Сюжет нового серіалу «Чудова пара» можна й не вважати оригінальним, але, напевне, вже можна стверджувати, що для Ніколь Кідман створили окремий жанр детективних мінісеріалів за жіночими романами, де вона — головна героїня, заради якої і потрібно їх дивитися. Вже були «Велика маленька брехня» та  «Дев’ять ідеальних незнайомців» за романами Ліян Моріарті, і «Знищення», який зняла володарка «Оскара» та «Еммі» Сюзанн Бір. Цього разу Netflix  не став шукати оригінальних ходів і використав старий добрий рецепт: режисерка та ж сама Бір, та ж сама Кідман у ролі розгубленої леді в біді, в основі —  роман-бестселер Елін Хільдербранд. Додайте до цього фантастичний акторський склад — Даконта Фенінг, Лієв Шрайбер, Ізабель Аджані — на тлі розкішних краєвидів і гламурного життя.

І хоча критики не дуже високо оцінили серіал — кажуть, що йому бракує напруги «Великої маленької брехні» чи сатири «Білого лотосу», і взагалі він вторинний і робить ставку не на сценарій, а на зірок, глядачам подобається. Він уже місяць тримається в топі переглядів на Netflix, а  продажі роману після виходу серіалу підскочили на сотні відсотків і повернули його у список бестселерів New York Times за шість років після публікації. І хоча серіал формально завершений, оскільки сюжет базується на книзі, і Кідман, і авторка роману впевнені, що можливий і другий сезон.

«Острів мільярдерів» («Billionaire Island»), Netflix

Жорстке поглинання, чорний піар, нечесна конкуренція  та промислове шпигунство на тлі внутрісімейної боротьби за владу — ось про що серіал «Острів мільярдерів». І, напевне, він був би черговим серіалом про бізнес, бізнесменів та ворожі клани, якби не одне але. Його шоуранери — норвезькі сценаристи Енн Бьйорнстад та Ейліф Скодвін, автори серіалу «Ліллехаммер», сатиричного хіта про життя сучасної Норвегії. Перший епізод «Ліллехаммера» подивився кожен п'ятий норвежець, до речі, а сам серіал  критики називали «норвезьким “Кланом Сопрано”».

Тож і «Острів мільярдерів» — це іронічний, місцями навіть саркастичний серіал, який порівнюють з американськими «Спадкоємцями». Лише вони б’ються не за медіаімперію, а за світовий ринок лосося. Гарніром для цього сюжету слугує специфічний скандинавський гумор, чудові морські пейзажі та трохи божевільні персонажі.

«Посібник з убивства для хороших дівчат» («A Good Girl’s Guide to Murder»), BBC Three

Британський телесеріал, заснований на однойменному романі-бестселері Голлі Джексон про підлітка-детектива. Може, в серіалі неідеальний сюжет, проте він енергійний і з чудовим акторським складом, у якому майже немає відомих облич. Винятком є головна героїня, яку грає Емма Маєрс, відома за роллю перевертня, сусідки по кімнаті Вендзей Аддамс в однойменному серіалі.

Цього разу Маєрс теж грає позитивну, трохи самовпевнену зануду Піппу Фітц-Амобі, яка починає власне розслідування вбивства — як екзаменаційний проєкт. У маленькому англійському місті Літтл Кілтон п'ять років тому за загадкових обставин зникла дівчина Енді Белл. Винним визнали її хлопця, проте він ще до засідання суду вчинив самогубство. Справу закрили, але Піппа впевнена, що справжній убивця все ще на волі. Якщо відволіктися від деяких моментів, можна отримати задоволення від цієї нехитрої , але якісно зробленої детективної історії.

«Каос» («Kaos»), Netflix

Комедійний серіал з елементами політичного трилеру за сценарієм Чарлі Ковелл (Ковелл — небінарна персона, використовує до себе займенник «вони»). Найбільш відома їхня попередня робота — серіал «Кінець грьобаного світу», який отримав не одну нагороду й позитивні відгуки критиків. Цього разу чорний гумор так само присутній, як і цинізм, але серіал не про закоханих підлітків, а про божественну родину злочинців. 

Зевс хвилюється, побачивши зморшку на лобі, адже боги не повинні старіти. Над ним нависла загроза довгому правлінню, а передчуття вказує на кінець світу. Стародавнє пророцтво, яке віщує падіння Зевса, ось-ось здійсниться. Він має побоювання недарма: Прометей разом з трьома іншими персонажами планує заколот.  Щоб дивитись «Каос», немає необхідності досконало знати грецькі міфи. Всі проблеми богів дуже сучасні — корупція, неконтрольований вплив багатих сімей на суспільство, нерівність у правах серед громадян тощо. Бонус: Зевса грає Джефф Голдблюм. 

Є також один недолік: попри схвальні відгуки критиків, серіал закрили після першого сезону.

«День Шакала» («The Day of the Jackal»), Peacock 

Серіальна екранізація роману-бестселера Фредерика Форсайта, автора, який спеціалізується на детективних трилерах. «День шакала» вже екранізували в 1973 році, але для серіалу, звісно, дещо змінили — врахували гендерний баланс, сучасну політичну ситуацію тощо. Та  сюжет залишається незмінним: невловимий  кілер, який  береться за вбивство за дуже великі гонорари, трохи дістав своєю невловимістю поліцію в кількох країнах Європи. Тому  на континент виписують з Великої Британії спеціаліста, який переслідуватиме Шакала по всій Європі. 

Режисер цього шоу — Брайн Кірк, який знімав «Гру престолів», «Тюдорів» і «Лютера». А в ролі безжального вбивці — Едді Редмейн, який, напевне, втомився грати хороших хлопців і тепер спеціалізується на маніяках.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду