Стартував проєкт з оцифрування унікального кіноархіву Національної кінематеки України

Стартував проєкт з оцифрування унікального кіноархіву Національної кінематеки України

11:50,
31 Липня 2024
585

Стартував проєкт з оцифрування унікального кіноархіву Національної кінематеки України

11:50,
31 Липня 2024
585
Стартував проєкт з оцифрування унікального кіноархіву Національної кінематеки України
Стартував проєкт з оцифрування унікального кіноархіву Національної кінематеки України
Команда «Група Кінотрон» відбере кілька десятків найважливіших плівок, створених за часів незалежності України. Згодом вони стануть доступними онлайн.

Група дослідників у Національній кінематеці України впродовж кількох місяців оцифрує близько 200 унікальних кіноплівок, створених за доби незалежності України. Про це повідомила пресслужба проєкту. 

Ще у 2021 році за підтримки Українського культурного фонду група дослідників розпочала роботу з каталогізації цього архіву. Наразі в кіноархіві віднайдено понад 11 тисяч одиниць кіноплівок. Утім, для збереження спадщини необхідно не лише створити каталог, але й поступово оцифрувати найцінніші плівки.

«"Національна кінематека України" є правонаступницею славнозвісної Київської кіностудії науково-популярних фільмів, де діяла унікальна "Київська школа наукового кіно". Серед її найяскравіших представників — кінорежисери Фелікс Соболєв, Альмар Серебренніков, Андрій Загданський, Роман Ширман, Юрій Зморович та інші. Наша команда відбере кілька десятків найважливіших плівок, створених за часів незалежності України. Вони будуть оцифровані з 35-міліметрової плівки, після вони стануть доступними онлайн», — розповіла керівниця проєкту, продюсерка Люба Кнорозок.

Диджиталізація також відкриє доступ до архіву українським та світовим кінематографістам. Як зауважила команда, за останні роки фільми, створені з архівних матеріалів, були неодноразово представлені на міжнародних фестивалях та вигравали призи.

Проєкт з оцифрування цієї унікальної спадщини втілює за підтримки Українського культурного фонду колектив «Група Кінотрон», що займається актуалізацією української архівної спадщини, у співпраці з Національною кінематекою України. Серед його робіт — фільми «Нескінченність за Флоріаном», «Там, де закінчується Росія» (реж. Олексій Радинський), «Під знаком якоря» (реж. Тарас Співак).

Нагадаємо, нещодавно Львівський музей історії релігії розпочав оцифровування своїх фондових колекцій у межах проєкту, підтриманого Українським культурним фондом. Після оцифрування на онлайн-платформі, яку розробляють для музею, опублікують фотографії з інформацією українською та англійською мовами про 1200 найцікавіших музейних пам’яток. Також планують створити 3D-моделі 22 археологічних пам’яток з фондової колекції для огляду відвідувачами. 

Раніше у Львові оцифрували аудіозаписи 1984 року ВІА «Ватра» за художнього керівництва Ігоря Білозора. Їх опублікували для прослуховування на платформі «Суспільне Медіатека». 

Фото надала команда проєкту

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду