На старті використання штучного інтелекту в школах: рекомендації МОН

На старті використання штучного інтелекту в школах: рекомендації МОН

09:00,
19 Червня 2024
1910

На старті використання штучного інтелекту в школах: рекомендації МОН

09:00,
19 Червня 2024
1910
На старті використання штучного інтелекту в школах: рекомендації МОН
На старті використання штучного інтелекту в школах: рекомендації МОН
Представники ГО «Освіторія», «Асоціаціації іноваційної та цифрової освіти» та освітньої онлайн-платформи «EdEra» розповіли про плюси і мінуси рекомендацій використання ШІ в школах, що запроваджуються з вересня 2024 року.

22 травня Міністерство освіти і науки України виклало в публічний доступ «Інструктивно-методичні рекомендації щодо запровадження та використання технологій штучного інтелекту в закладах загальної середньої освіти», розроблені спільно з освітянами та Міністерством цифрової трансформації України. Міністр освіти та науки Оксен Лісовий повідомив, що всі зацікавлені можуть долучитися до громадського обговорення проєкту рекомендацій онлайн, оскільки ввести їх у дію планують у новому навчальному році.

«Мета рекомендацій — поширення принципів і підходів до відповідального використання систем ШІ у загальній середній освіті для дотримання прав людини, професійних етичних стандартів, підвищення обізнаності вчителів про можливі ризики та виклики для того, щоб критично, ефективно й етично взаємодіяти з системами штучного інтелекту та використовувати весь їхній потенціал. Ці рекомендації сформовані на основі актуальних міжнародних практик», — сказано у вступній частині документа.

Основні положення

У документі також перераховані можливі сфери застосування систем штучного інтелекту у шкільній освіті та викладено основні принципи їх відповідального використання. До них віднесли:

1) справедливість та інклюзивність, що передбачає дотримання принципу доступності та недопущення дискримінації;

2) законність та прозорість використання ШІ-систем;

3) конфіденційність і безпеку персональних даних користувачів ШІ-систем і захист від шкідливого контенту;

4) відповідальне та етичне використання, що передбачає організоване впровадження ШІ-систем в освітніх закладах, етичне та відповідальне використання з мінімізацією ризиків ШІ-систем;

5) педагогічну доцільність, що передбачає підтримку навчальних цілей, субсидіарність — використання інструментів ШІ як додаткового, а не основного інструмента в освіті, та практичне використання.

«Учителі мають навчати учнів відповідального використання систем ШІ, зокрема генеративного ШІ, пропагуючи цінності чесності, критичного мислення та оригінальності в освітній діяльності. Відповідальне впровадження систем ШІ, ретельний нагляд та освітня обізнаність, що містить ШІ-грамотність всіх користувачів, зокрема вчителів, є вкрай важливими», — сказано в документі.

Закладам загальної середньої освіти рекомендують розробляти власні положення щодо використання систем ШІ в освітньому процесі, орієнтуючись на норми, викладені у додатку до документа.

Йдеться зокрема про:

  • цілеспрямоване використання ШІ;
  • збирання даних;
  • запобігання поширенню персональної інформації;
  • запобігання упередженості та дезінформації;
  • безпеку та повагу.

Також у документі вказано, що «заклад освіти в рамках власної автономії має можливість обирати — схвалювати педагогічною радою закладу освіти — конкретні цифрові освітні платформи, онлайн-сервіси та інструменти на основі систем ШІ для використання в освітньому процесі».

Обрати ШІ-системи для тих чи тих завдань та створення певного типу інформаційного продукту: текстового, аудіального, аудіовізуального — педагоги та дирекції шкіл можуть із переліку, запропонованого в рекомендаціях. Якщо ж йдеться про іншу ШІ-систему, рекомендують приймати рішення на основі власних відповідей на перелік питань, викладений в одному з додатків.

Обираючи ШІ-інструмент, освітяни мають пересвідчитися, чи доступна його українська версія та можливість вводити завдання українською, чи не має продукт зв’язків із країною-агресоркою та як врегульовані питання щодо конфіденційності персональних даних.

Насамкінець наведено низку практичних прикладів використання ШІ-інструментів під час шкільного освітнього процесу та приклади запитів до чатбота зі штучним інтелектом.

Оцінки фахівців

Щоби зрозуміти, наскільки актуальними, всеохопними та практичними є міністерські рекомендації про впровадження ШІ в закладах загальної середньої освіти, MediaSapiens звернувся по коментарі до преставників громадських організацій, які займаються впровадженням інноваційних рішень в освіті.

«Сам факт, що цей документ створено, — величезна перевага, адже для педагогів уже зараз важливо мати комплексний, детальний та практичний інструмент для впровадження ШІ в освітній процес», — повідомила експертка ГО «Освіторія», заступниця директора Новопечерської школи з ІТ-напряму та розробниця авторських курсів для вчителів Тетяна Ткаченко.

Вона вважає правильним, що документ приділяє увагу принципам відповідального використання ШІ, включаючи вікові обмеження, що забезпечує етичність і безпеку застосування цих технологій, і підкреслює, що запропонована стратегія навчання педагогів включає теоретичні знання, практичні навички, етичні та безпекові аспекти.

«Особливо цінним є акцент на можливостях ШІ для інклюзивного навчання. Від адаптації матеріалів до розпізнавання мови та синтезу мовлення всі ці технології покращують комунікацію та самостійність учнів з особливими освітніми потребами. — розповіла Тетяна Ткаченко.Корисними є також поради щодо вибору ШІ-інструментів. Вони охоплюють як технічні, так і педагогічні критерії, допомагаючи вчителям ефективно обирати інструменти для роботи».

Водночас експертка «Освіторії» виокремила низку положень, які, з її точки зору, потребують доопрацювання та деталізації.

За її оцінкою, процес впровадження ШІ в закладах освіти описаний не зовсім детально та однозначно.

«Мені не вистачило детальнішого плану впровадження технологій ШІ з чіткими кроками. У документі закладам освіти пропонується розробляти положення та політики використання ШІ. Оскільки це досить нова тема і досвіду в закладів мало, то на даному етапі варто запропонувати школам готові типові документи, які вони зможуть адаптувати під свої потреби», — сказала Тетяна Ткаченко.

Також, за її словами, до рекомендацій слід додати чіткі механізми перевірки ШІ-інструментів на відповідність вимогам чинного законодавства щодо захисту персональних даних. Необхідно вказати, які саме документи зараз актуальні й регламентують це питання; які інструменти використати для перевірки, щоб допомогти закладам освіти надалі уникнути правових проблем.

Аналогічного розширення та деталізації, за словами фахівчині, потребують розділи про «Авторське право та доброчесність» та «Етичні аспекти використання ШІ». У них варто додати конкретні приклади та рекомендації щодо дотримання авторського права та приклади можливих етичних дилем та способів їх розв'язання.

Заступник голови Асоціаціації іноваційної та цифрової освіти Дмитро Бондаренко повідомив MediaSapiens, що «як юридичний документ, який описує загальні принципи застосування ШІ в освіті, ці рекомендації таке завдання виконують», але головним викликом є необхідність запровадження системи застосування ШІ у закладах освіти.

«Основна проблема в тому, що наразі заклади освіти в Україні у переважній своїй більшості не готові приймати такі рішення, оскільки не мають у цьому ні належного досвіду, ні компетенцій», — пояснив він.

Фахівці освітньої організації запропонували «Дорожню карту механізму впровадження ШІ в закладах освіти»:

  • Міністерство освіти та науки України визначає провайдерів із-поміж профільних громадський організацій та комерційних компаній, які мають два критерії — досвід у створенні освітніх інструментів на основі ШІ та досвід у навчанні педагогів використанню ШІ в освіті.
  • МОН визначає тематику (програму) навчання щодо застосування ШІ в освіті та розподіляє між провайдерами регіони, в яких ці провайдери будуть проводити це навчання для керівного та педагогічного складу закладів освіти.
  • МОН координує та контролює процес навчання.
  • Провайдери здійснюють таке системне навчання, охоплюючи всі заклади освіти.

В асоціації додали, що для реалізації вищезазначеного алгоритму дій МОН доцільно створити певний координаційний центр за участю відповідних експертів, який на постійній основі буде моніторити ситуацію з застосуванням ШІ в системі освіти.

Методистка студії онлайн-освіти EdEra Ольга Шаповаленко у коментарі MediaSapiens повідомила, що «методичні рекомендації МОН покривають майже всі аспекти застосування штучного інтелекту в середній освіті. Вони відображають головні міжнародні стандарти у цій сфері, про що свідчить наявність в документі багатьох принципів, які пропонує ЮНЕСКО у своєму "Гайді для генеративного ШІ для освіти та досліджень". Найбільшою перевагою цього документу є різноманіття практичних рекомендацій, інструментів та корисних ресурсів для поглиблення експертизи. Після роботи з цим документом українські вчителі точно можуть збагатити свій арсенал методик викладання з використанням інструментів ШІ».

За її словами, застосування нових технологій може бути не лише питанням наявності доступу до потрібної інформації та інструментів, а й мотивації та розуміння загального процесу.

Відтак в EdEra рекомендують МОН для впровадження інструментів ШІ в освітній процес:

  • поширювати позитивні приклад колег, які можуть збільшити мотивацію вчителів застосовувати нові підходи на практиці;
  • боротися з міфами про ШІ, які є серед вчителів (що він потрібен тільки учням для списування, що він генерує лише хибну інформацію);
  • більше інформувати вчителів про можливості ШІ, пропонуючи конкурси, методички для окремих предметів тощо;
  • актуалізувати ШІ в контексті підвищення кваліфікації педагога, виділити це в окремий напрям;
  • показувати вчителям, що ШІ може спрощувати їх робочу рутину, наприклад, через демонстрацію конкретних прикладів в українських школах.

Також, за словами Ольги Шаповаленко, потребує доопрацювання положення Рекомендацій МОН про інклюзивність.

«Після початку впровадження реформи НУШ та, тим паче, в часи війни тема інклюзивності стала особливо актуальною, тому вона потребує окремої уваги в документі. Серед методичних рекомендацій МОН є окремі пункти щодо інклюзивності, але ми також рекомендували б додати окремі практичні інструменти щодо їх застосування для різних категорій учнів, наприклад, які інструменти можна використовувати для дітей з обмеженням зору», — прокоментувала вона.

Рекомендації на часі

Актуальність згадуваних рекомендацій та потребу врахувати в них зауваження громадськості опосоредковано підтверджують дослідження щодо практичного досвіду застосування інструментів ШІ у шкільній освіті в Україні.

Наприкінці 2023-го року «Мала академія наук України» та «Projector Institute» презентували результати всеукраїнського дослідження про перспективи застосування штучного інтелекту в шкільній освіті, для якого опитали освітян та учнів у всіх регіонах України, за винятком окупованих Росією.

Згідно з результатами опитування, про інструменти штучного інтелекту на кінець 2023 року знало 87% опитаних учителів. 69% опитаних учителів уже застосовували хоча б один ШІ-інструмент, і половина з них мала позитивний досвід взаємодії. Кожен другий учитель зазначив, що ШІ змінить освітній процес у найближчі роки.

    

Також 44% опитаних учителів зазначили, що використовували сервіси ШІ для підготовки до занять, 30% — для створення тестів для домашнього завдання, 28% — під час проведення уроків, 22% — для перевірки знань учнів, а 20% — у позакласній роботі.

 

37% учителів залучали школярів до використання ШІ, а ще 49% мали намір це зробити. Разом із цим 39% учителів не планували напряму радити учням використовувати штучний інтелект у навчанні.

 

Разом із цим, 91% опитаних школярів знали про ШІ-сервіси, а 85% — хоча б раз їх використовували; третина з них робила це щонайменше раз на тиждень. Шестеро з десяти використовували сервіси ШІ для підготовки домашнього завдання, а близько 40% — під час уроків.

В окремих анкетах діти анонімно зізналися, що користувалися інструментами ШІ для списування з гуманітарних дисциплін. Щоправда, у порівнянні з іншими ця ціль використання ШІ серед учнів посіла останнє місце за популярністю.

Ознайомитися з «Інструктивно-методичними рекомендаціями щодо запровадження та використання технологій штучного інтелекту в закладах загальної середньої освіти» можна за посиланням. Долучитися до обговорення згадуваних Рекомендацій можна, заповнивши форму зворотного зв’язку для МОН.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду